eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Zöldségbe is került mérgező melamin?

Az ausztrál hatóságok attól tartanak, hogy egyes Kínából importált zöldségek is tartalmaznak melamint. A mérgező anyag Kínában több mint 50 ezer babát betegített meg.

Az ausztrál élelmiszerhatóságok vizsgálják azokat a bejelentéseket, amelyek szerint a Kínából érkező zöldségek melamint tartalmazhatnak.

Ausztrália többek között fokhagymát és borsót, valamint fagyasztott vegyeszöldséget, konzerv gombát és paradicsomlevet importál Kínából.

Az ausztrál és új-zélandi élelmiszer-felügyelőség vezetője elmondta: komolyan veszik és vizsgálják a bejelenéseket. Lydia Buchtman elmondta azt is: a nemzetközi média már korábban is tudósított arról, hogy vigyázni kell a kínai gombával, paradicsommal, krumplival, fejes salátával és tormával, valamint a gyümölcsökkel, a műtrágyával és a rovarirtó szerekkel.

Hozzátette: jelenleg nem találtak arra bizonyítékot, hogy a Kínából Ausztráliába importált zöldségek nem biztonságosak, és ahhoz, hogy valakinél a betegség jelei mutatkozzanak, nagy mennyiségben és több hónapon keresztül kell fogyasztania melaminnal szennyezett tejtermékeket vagy zöldségeket.

Az ausztrál hatóságok már a melamin botrány kirobbanása után kivontak négy Kínából érkező terméket: a Magyarországon is kapható White Rabbit cukorkát, a Kínában készült egyik Cadbury csokoládéfajtát, a Lotte Koala nevű süteményt és a Kirin tejteát.

Kínában egy cég azért adagolta a műanyagok és ragasztók gyártásánál használt melamint a tejporhoz, hogy az fehérebbnek látszódjon, és ne derüljön ki, hogy a tejet felvizezték. Legalább 4 csecsemő halt már meg a melaminnal szennyezett tejpor miatt, és közel 55 ezer másik megbetegedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×