eur:
389.48
usd:
361.55
bux:
68425.96
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csak kedélynyugtatás, hogy a kormány korlátlan garanciát vállalt a betétekre

A szlovák kormány úgy döntött, hogy korlátlan garanciát vállal a bankbetétekre. A kamatcsökkentést azonban egyelőre nem tartja indokoltnak a jegybank.

A szlovák kormány javaslata alapján az állam a bankbetétekre nyújtott garanciát kiterjeszti betétek teljes összegére. A javaslatot a parlamentnek még jóvá kell hagynia, erre várhatóan - gyorsított eljárásban - október második felében kerül sor.

Eddig Írországban, Németországban, Ausztriában és Dániában hoztak hasonló döntést.

Robert Fico kormánya azt javasolja, hogy egy bank csődje esetén az állam ne csak a jelenlegi maximumig, tehát 20 ezer euróig fizesse ki a betéteket, hanem korlátozás nélkül, vagyis az ennél nagyobb megtakarításokra is adjon garanciát.

Megszűnne az a jelenlegi korlátozás is, miszerint a bankbetét tulajdonosa, csak a betétje 90 százalékára lenne jogosult; az állam a jövőben 100 százalékos garanciát váll a betétekért.

A bankok adataiból egyébként kiderül, hogy a betétek 98 százaléka 20 ezer eurónál kevesebb, vagyis a jelenlegi szabályozás értelmében is garanciát vállal értük az állam.

Robert Fico szerint a szlovákiai bankok nincsenek veszélyben, elegendő készpénzzel rendelkeznek, a tervezett lépés csupán a kedélyek megnyugtatását szolgálja.

Pozsony önbizalmát az is jelzi, hogy a szlovák jegybank szerdán közölte: egyelőre nem kívánja követni a világ vezető központi bankjainak példáját a kamatcsökkentésben.

A szlovák központi bank alapkamata jelenleg 4,25 százalék. Ez megfelelt az Európai Központi Bank kamatszintjének, de szerdán az EKB azt 3,75 százalékra csökkentette.

Szlovákia január 1-jén vezeti be az eurót. A szlovák jegybank közleménye szerint, Szlovákia az eurózónába való belépés előtt "a megfelelő pillanatban" az Európai Központi Bank által alkalmazott szintre változtatja az alapkamatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Miért alkalmazza a világ a BIM klasszifikációs struktúrát?

Miért alkalmazza a világ a BIM klasszifikációs struktúrát?

Ellentmondásos piaci várakozás kíséri a tavaly életbe lépett új építési törvény BIM előírásának gyakorlati megvalósulását. Pedig most dől el, hogy az építőipar állam által indított digitalizációja eredményezhet-e egységes piaci fejlődést. Az állam elvárása, hogy a beruházások tervezésének korai szakaszában reális költségtervet kapjon. Ehhez egy fejlett digitális munkafolyamat felépítése szükséges, amelyre jó nemzetközi gyakorlatot találni, miközben itthon nincs hagyománya az egységes piaci gyakorlatnak. A Graphisoft szakemberei Reicher Péter országigazgató és Kari Szabolcs BIM menedzser a tapasztalataikról számoltak be, valamint Lengyel Balázs költségtervező mérnök, az ÉKTR egyik megalkotója, a Spányi Partners Zrt. egyik tulajdonosa a költségvetési klasszifikáció nemzetközi megoldásait és a magyar kezdeményezéseket mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×