eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Visszatért a kormányba a "nagy manipulátor"

Meglepetésre visszahívták a brit kormányba Peter Mandelson uniós kereskedelmi biztost, akit Tony Blair kormányzása idején a brit sajtó az egyik legnagyobb médiamanipulátornak tartott. A népszerűtlen, de posztján megerősített Gordon Brown brit miniszterelnök azután döntött a kormányátalakítás mellett, hogy távozott közlekedési minisztere.

Az elmúlt hetek legizgalmasabb brit belpolitikai sztorija - azoknak, akik izgalmasnak találják a brit belpolitikát - az volt, hogy saját pártja lázadói távozásra akarták bírni Gordon Brownt. A kormányfő - akinek Tony Blair egy évtized után, egy titkos megállapodás alapján átengedte a miniszterelnöki posztot - nem tudta megszerettetni magát a választókkal. Olyannyira nem, hogy a kormányzó Munkáspártban attól féltek: miatta veszíthetik el a másfél év múlva esedékes választást.

Jött azonban a bankválság, és világossá vált: a szavazók inkább maradnak a már kipróbált volt pénzügyminiszternél - egyelőre. Ezt kihasználva lendült mozgásba a kormányfő, és most azzal akarja ledolgozni az ellenzékkel szembeni hátrányát, hogy frissítést végez a kormányban.

A legnagyobb meglepetés, hogy hazahívják Brüsszelből Peter Mandelson kereskedelmi biztost, aki Tony Blair bizalmasa volt. A brit média sokban Mandelsonnak tulajdonította a spin, a mesteri médiamanipuláció, "az eltemetjük a rossz híreket" filozófia előretörését. A politikusnak végül egy lakáshitel-ügy miatt mennie kellett a kormányból, most viszont üzleti miniszterként tér vissza. Ebben az is segíti, hogy az EU-n belül nagyon megromlott a viszonya, különösen Franciaországgal.

A brit munkaadók szövetsége és a kisvállalkozói szövetség is üdvözölte Peter Mandelson hazatérését, akit azonban egyes párttársai az egyik "legmegosztóbb személyiségnek" neveztek a párton belül.

A kormányátalakítás másik meglepetése, hogy létrehoznak egy Energia és Klímaváltozás Minisztériumot, és annak vezetésével a jelenlegi külügyminiszter testvérét, az eddig államtitkárként dolgozó Ed Milibandet bízzák meg. Visszatér a brit kormányba a veteránnak számító Margaret Beckett egykori külügyminiszter, akinek új posztja egyelőre nem teljesen világos. Des Browne védelmi minisztert is másik posztra akarták helyezni, de őszerinte ezzel megsértette volna a fegyveres erők tagjait, így inkább távozik a kormányból. Helyére az eddigi üzleti miniszter, John Hutton lép.

Brit kormányforrások azt mondták a BBC-nek: az átalakítás nem csak "takarítás", hanem kísérlet arra, hogy jobban megbirkózzanak a Nagy-Britanniát érzékenyen érintő hitelválsággal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×