eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Eminemet utánozta, Szibériába helyezték - videóval

Az orosz hadseregben uralkodó állapotokról panaszkodott eminemesre vett videóüzenetében egy őrnagy. Az illető megjárta, Szentpétervár mellől Szibériába helyezték, így most már a családját sem tudja meglátogatni. A kommentálók pedig azt róják fel neki, hogy jobb körülmények között szolgált, mint a legtöbb katona - miért panaszkodott.

Vitalij Jefremov orosz hadnagy csinált egy rapvideót, amelyben a barakkja lerobbant állapotáról panaszkodik, és közzétette azt az interneten.

A klip a főnökségnél kiütötte a biztosítékot, legalábbis erre enged következtetni, hogy az illetőt Szibériába küldték, ahol a szélfútta tundrán tudja kibontakoztatni zenei tehetségét. Akár még szerencsésnek is tarthatná magát, hogy nem Elvis Presley Jailhouse Rockját vagy a Pretenders Back on the Chain Gangjét énekelte föl (mindkét szám a börtönről szól).

Az őrnagy Eminem Stan című videóját utánozta, amelyben a rapper levelet küld egy csalódott rajongónak. Az orosz levél címzettje Anatolij Szergyakov védelmi miniszter, és a hadsereg hanyatlásáról szól: a szakadt tapétájú, zsúfolt barakkokról, a csúszós fürdőszobákról, az akadozva működő zuhanyzóról és a leharcolt felszerelésről.

Amint Stan arról panaszkodik a klipben, hogy nem kapott választ Eminemtől, úgy az orosz őrnagy is hiányolja a miniszteri reagálást. A videó szerint semmit nem emeltek a hivatásos katonák alacsony fizetésén, és a hitel sem emelkedett, így meglehetősen nehéz házat venni. Márpedig az őrnagyék éppen erre készültek.

A vörös hadsereg négymilliós létszámáról mára 1,2 millióra csökkent az orosz csapatok létszáma, a sorkatonai szolgálat pedig 18 hónapról egy évre csökkent. Így aztán a hadsereg nagymértékben függ a hivatásosoktól, akik meghatározott időre írnak alá, de jobban ragaszkodnak a normálisabb körülményekhez, bérekhez és ellátáshoz, valamint a magasabb nyugdíjhoz.

Erőszak és öngyilkosság

A blogokon siránkozóként gúnyolják az őrnagyot, de ettől még a hadsereg rossz közérzetének okaira rávilágít az esete. A vezetés már elkezdte a modernizálásba fektetni az olajbevételek egy részét, de az olyan ügyek, mint a grúziai beavatkozás, nem várt kiadásokat jelentenek.

Sok az erőszak, évente több öngyilkosságot is követnek el a hadseregben, és rengeteg a dezertőr is. Moszkva ugyanakkor nem akarja fölújítani a régi szovjet felszerelést, mivel vadonatúj high-tech hadsereget szeretne.

A levelet a katona egyébként a Rutube orosz videómegosztóportálon tette közzé. Rengeteg hozzászólás olvasható a felvétel alatt, amelyeknek többsége arra kéri az őrnagyot, szedje össze magát. Az egyik pedig megemlíti, hogy pont az alkotó Szentpétervár-közeli barakkja lett kicsinosítva, miután a miniszter meglátogatta azt.

Természetesen Jefremov elkeseredve vette tudomásul, hogy áthelyezték, mivel így ritkán látja majd a családját, a repülőút ugyanis kilenc óra Usszurijszkből Szentpétervárra.

A hadsereg vezetőinek talán egy másik Eminem-szám járt a fejében, amikor Jefremov büntetésén gondolkodtak: mégpedig a Lose Yourself (kb "tüntesd el magad").

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×