eur:
385.56
usd:
354.22
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

A pénzügyi válság Obama malmára hajtja a vizet

Barack Obama vezet három döntő fontosságú szövetségi államban egy szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint. Az elmúlt napokban az amerikai bankválság elterelte némileg a figyelmet a konkrét kampányról, és Obama malmára hajtotta a vizet.

Ohióban, Floridában és Pennsylvaniában 50 százalékra, illetve ennél is magasabbra ugrott a demokraták elnökjelöltje, Barack Obama támogatottsága - derült ki egy most közzétett felmérésből. A három állam azért fontos, mert az elnökválasztásokon döntő 270 elektori szavazatból 68-at ad, azaz negyedrészt itt dől el, ki lehet a Fehér Házba következő lakója.

Elemzők szerint a korábban fáradtnak tartott Obama-kampány azért kapott erőre, mert az illinoisi szenátor jól szerepelt az elnökjelöltek tévévitájában, a pénzügyi válság miatt nőtt a republikánusokkal szembeni ellenségesség és ezzel párhuzamosan a bizalom Obama irányában.

Kommentátorok szerint Sarah Palin republikánus alelnökjelölt is kezd teherré válni pártjának, s a most közzétett adatok méginkább megkérdőjelezik az alkalmasságát.

A szókimondó, és a republikánus konvención nagy ovációt begyűjtő kormányzó azt mondta: van külpolitikai tapasztalata, mert Alaszkából látni Oroszországot. Később azzal magyarázták szavait, hogy a kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokban szerzett ismereteket a szomszédos országról.

Egész stáb készíti fel Palint a vitára

Csahogy, most kiderült, hogy semmilyen jelentős kereskedelmi tárgyaláson nem vett részt, és nem találkozott orosz vezetőkkel.

Palint a szerdai alelnöki vita előtt egy egész stáb készítette fel. Ellenfele, a külpolitikában jártas Joe Biden is pontokat veszíthet - jegyezték meg elemzők, ha túlságosan nagyképű és lekezelő módon viselkedik a rivális párt női alelnökjelöltjével szemben.

A kampány azonban az elnökjelöltekről szól, vagy legalábbis kellene, hogy szóljon. John McCain számára egyre nehezebb megragadni a kezdeményezést. Adu ászaira - így saját külpolitikai tapasztalatára - az amerikaik az adódollárjaik körül folyó kongresszusi vita miatt nemigen kíváncsiak.

A demokratáknak pedig nem kell erőlködniük, hogy emlékeztessék a szavazókat: a republikánusok szabadpiaci, mindent lehet hozzáállása miatt tudtak a nagy bankok hazardírozni a befektetésekkel, és előidézni a hitelválságot.

Obama immár 8 százalékkal vezet Floridában, 8-cal Ohióban és 5-tel Pennsylvaniában. 1960 óta nem választottak meg úgy amerikai elnököt, hogy az nem nyert volna az előbb felsorolt államok közül legalább kettőben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×