eur:
400.52
usd:
368.74
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Megállapodtak Washingtonban a pénzügyi mentőakcióról

Barack Obama és John McCain, a két nagy amerikai párt elnökjelöltje egyaránt támogatásáról biztosította vasárnap a kormány 700 milliárd dolláros bankmentő segélycsomagját, amelyről megállapodás született a kongresszusi képviselők és a kormányzat között. A csomagot a Kongresszus hétfőn szavazza meg.

A kongresszus és az adminisztráció képviselői napok óta tartó maratoni tárgyalások után, még az ázsiai tőzsdék nyitása előtt jelentették be: megállapodást kötöttek a bankmentő csomagról. Az időzítés azért volt fontos, hogy elkerüljék a múlt hetihez hasonló zuhanást.

Az adósságrendező csomag lényege, hogy az állam ebből a 700 milliárd dollárból kivásárolná a bankoknál és biztosítóknál felgyülemlett rossz adósságokat. Az első 250 milliárd dollárt akkor lehet elkölteni, amikor a kongresszus megszavazza a javaslatot, további 100 milliárdról az elnök dönt, a maradék 350 milliárdról pedig megint a kongresszus dönt. A tervek szerint a kormányzat megsegítheti a nyugdíjalapokat, helyi önkormányzatokat vagy kisebb bankokat.

A Wall Street válsága és a befagyott hitelpiac kiolvasztását célzó pénzügyi csomag az elnökválasztási kampány központi kérdésévé vált. Obama és McCain is úgy tünteti fel magát: vetélytársánál alkalmasabb arra, hogy a gazdasági krízisből kivezesse az országot.

A legfrissebb felmérések szerint, a gazdasági kérdések előtérbe kerülésével Obama ismét némi előnyre tett szert, elolvadt McCain előnye, amelyet a republikánus konvenció után, Sarah Palin alelnöki jelölésével szerzett.

Obama egy detroiti kampánygyűlésen vasárnap kifejezte reményét, hogy a 700 milliárdos csomagról szóló törvényt gyorsan elfogadja a kongresszus. Hangsúlyozta, a javaslat tartalmazza azokat a fogyasztóvédelmi passzusokat, amelyeket ő is támogatott.

McCain az ABC-nak adott interjúban kifejtette, "ezt mindannyian nehezen fogjuk lenyelni (...) de a semmittevés egyszerűen nem járható út". A republikánus szenátor közölte, hogy a javaslatban szerepel a pénzügyminisztert felügyelő bizottság felállítása és a csúcsvezetők végkielégítésének korlátozása, ezekhez ő ragaszkodott.
Nancy Pelosi házelnök vasárnap közölte, hogy a képviselőház remélhetőleg már hétfőn szavaz a törvényjavaslatról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 20. 20:04
×
×
×
×