eur:
389.54
usd:
363.92
bux:
67966.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Az optimistább elnökjelölt lesz a befutó"

Az optimistább jelölt nyeri meg a novemberi amerikai elnökválasztást - ez derült ki a Pennsylvaniai Egyetem vasárnap ismertetett kutatási eredményeiből. A végjátékban az "alvási faktornak" is komoly szerepe lesz.

Az egyetem az 1900 óta rendezett elnökválasztásokat és elhangzott kampánybeszédeket elemezve arra a következtetésre jutott: az esetek 80 százalékában az optimistább jelölt jutott a Fehér Házba.

A közvélemény-kutatások szerint az idei versenyben a demokrata párti Barack Obama és a republikánus John McCain "egyenlő mértékben derűlátó", viszont Sarah Palin, a republikánus alelnökjelölt nagyobb optimizmust sugároz nemcsak Joe Biden szenátornál, a demokrata párti alelnökjelöltnél, hanem a két elnökjelöltnél is.

A Pennsylvaniai Egyetem pszichológus kutatói szerint a novemberi választás kimenetelére döntő hatással lesz az, hogy a két kampány a hátralevő 36 napban mennyire lesz képes optimizmust sugározni. Mint Randy Sparks, a Daytoni Egyetem marketing elemzője megjegyezte: a stílus meghatározó abban, hogy az üzenet meggyőző-e.

Barack Obama általában jobban teljesít az előre megírt beszédek elmondásakor, mint vetélytársa, John McCain viszont a lakógyűlésekre hasonlító, kis közönségű, bensőséges hangulatú kampányrendezvényeken remekel.

Ami még számít, az az alvási faktor - hívta fel a figyelmet az Aludj Jól nevű piackutató intézet. Kutatása szerint az amerikaiak 20 százaléka a jelenleginél rosszabbul aludna, ha Obamát választanák elnökké, McCain esetében ez a mutató csak 15 százalék.

Az elnökjelöltek első tévés vitájának részleteit boncolgató vasárnapi sajtó megállapította: egyik jelölt sem követett el baklövést, nem követett el olyan súlyos hibát, amely kísértené őket a kampányban. A liberális média elemzői és szondázott mintacsoportjai rendre Obamát hozták ki győztesnek, főleg a gazdasági kérdésekben, míg a konzervatív sajtó szerint egyértelműen McCain nyert, mint a The Wall Street Journal fogalmazott, "McCain meggyőzőbb főparancsnoknak".

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×