eur:
389.54
usd:
363.92
bux:
67966.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Török gépek lőtték a kurd gerillák észak-iraki állásait

Török harci gépek újabb csapást mértek a Törökországban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) gerilláinak észak-iraki állásaira - közölték magas rangú biztonsági források pénteken Isztambulban.

A nevük mellőzését kérő források szerint legalább tíz vadászgép lőtte a PKK-állásait. A légicsapások csütörtök este, közép-európai idő szerint 9 óra körül kezdődtek Észak-Irak két különböző térségében.

"Múlt éjszaka két olyan térséget is lőttek, ahol feltehetően PKK-gerillák húzódtak meg" - mondta egy magas rangú török biztonsági tisztségviselő.

Az iraki Dzsarava város polgármestere, Azad Vaszu megerősítette, hogy a törökök légicsapást hajtottak végre a Kandil-hegységben este 10 és éjjel fél 1 között, de állítása szerint áldozatok nincsenek és a támadás jelentősebb anyagi kárt sem okozott.

Török feltevés szerint több ezer kurd gerilla talált menedéket a szomszédos Irak hegyek szabdalta északi részén, és innen indítanak támadásokat törökországi célpontok ellen. A török fegyveres erők az utóbbi 12 hónapban több határon átnyúló hadműveletet hajtottak végre az észak-iraki PKK-támaszpontok ellen. Februárban még egy rövid ideig tartó szárazföldi offenzívát is indítottak, azóta ezek a katonai akciók a PKK-állások elleni légicsapásokra és tüzérségi támadásokra korlátozódnak.

Az ankarai kormány nemrégiben azzal a kéréssel fordult a parlamenthez, hogy hosszabbítsa meg a jövő hónapban lejáró felhatalmazást, amely alapján a hadsereg Irakban is üldözheti a PKK-fegyvereseket.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetnek tartott PKK 1984 óta küzd egy önálló kurd állam megteremtéséért Törökország délkeleti részén. A harcokban azóta török adatok szerint több mint 40 ezer ember vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×