eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Pikáns helyzet: az oroszok jóindulatára lesznek ráutalva az amerikaiak

Miközben a csütörtökön fellőtt kínai űrhajósok történelmi űrsétára készülnek, Japán reményét fejezte ki, hogy szomszédja békés céllal folytat űrkutatásokat. Közben az amerikai törvényhozás döntése nyomán az Egyesült Államok továbbra is részt vesz a nemzetközi űrállomás munkájában, a NASA ugyanis immár orosz rakétákat is igénybe vehet.

Az Új Kína hírügynökség már jóval azelőtt tudósított az új kínai rakéta fellövéséről, hogy az megtörtént volna, sőt, még az űrhajósok és a központ el nem hangzott beszélgetését is idézte. Ez is mutatja, milyen izgalommal készül Kína űrprogramja történelmi fejezetére, az első űrsétára.

A hírügynökség egyik dolgozója technikai hibával magyarázta, hogy kilövés előtt például ilyen szöveg jelent meg: "amikor a hajó eltűnt a látóhatáron, a Csendes-óceán felett visszhangzó lelkes taps és éljenzés hangja töltötte be az éjszakai eget."

A mostani Kína harmadik és eddig legnagyratörőbb űrmissziója. Mivel mindössze a harmadik repülésről van szó, Kínának még nincsenek olyan tapasztalt űrhajósai, akiket nem érnek váratlanul a kozmoszban tapasztalható körülmények. Az első napot a három űrhajós - avagy taikonauta - azzal töltötte, hogy a péntekre vagy szombatra tervezett űrsétához használt szkafandert összeállítsa.

A 68 órás utazás idejére az asztronautáknak ínyenc menüt állítottak össze, 80 különböző ételből, többek között csilis-mogyorós csirkéből, rákból készült ételekből és aszalt gyümölcsből válogathatnak.

Orosz-amerikai együttműködés

Közben a szomszédos Japán gratulált Kínának, és arra utalt: a két ország esetleg együttműködhet az űrkutatásban. A mostani misszióban jelentős szerepet vállaltak orosz űrhajózási szakértők. Tokióban azonban megjegyezték azt is: remélik, hogy Kína békés célokkal próbálja meghódítani a világűrt.

Az Egyesült Államokban a választási kampány már az űrkutatásban is éreztette hatását. Mivel az űrsiklókat rövidesen ki akarják vonni a forgalomból - és vita folyik arról, hogy mennyit szabad költeni a világűr megismerésére -, előfordulhat, hogy Amerika csak egyféleképpen lehet jelen a Nemzetközi Űrállomáson: ha "jegyet" vesz űrhajósainak az orosz Szojuz űrhajókra.

John McCain republikánus elnökjelölt határozottan ez ellen kampányol, ellenfele, Barack Obama viszont azt mondta: ha nincs pénz, akkor le kell nyelni a keserű pirulát, és a Szojuzzal repülni. A kongresszus és a szenátus az Oroszországgal való feszült viszony ellenére a héten jóváhagyta azt a törvényt, amely lehetővé teszi az együttműködést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×