eur:
385.17
usd:
354.88
bux:
68044.87
2024. május 21. kedd Konstantin

Még mindig gondok vannak a Heathrow-n

A londoni Heathrow repülőtéren még pénteken is problémát okozott az egy nappal korábbi technikai hiba. A British Airways törölte néhány belföldi és európai járatát, miután csütörtökön a légirányítók munkájára kiható kommunikációs gondok miatt egy időre lezárták a légteret Délkelet-Anglia fölött.

Néhány utazónak pénteken is fájhatott a feje a londoni Heathrow repülőtéren, miután egy számítógéphiba miatt előző nap a légi irányítók radikálisan csökkentették azoknak a járatoknak a számát, amelyek beléphettek a dél-angliai légtérbe.

A hiba eredetileg a skóciai, walesi és észak-angliai reptereken is éreztette hatását, de például a Magyarországra induló fapados járatoknak otthont adó lutoni reptéren is töröltek 9 járatot.

Bár magát a problémát már csütörtök este orvosolták, péntek reggel a British Airways kénytelen volt törölni néhány Heathrow-ra érkező vagy onnan induló járatát. A cég szóvivője azzal próbálta csitítani a kedélyeket, hogy elmondta: csak néhány, jobbára regionális vagy a közeli európai országokba közlekedő járatot töröltek, olyan útvonalakon, ahol naponta több gépet is indítanak, így az utasoknak nem kell túl sokat várakozniuk.

A csütörtöki kommunikációs hiba miatt a Nats, a brit légi irányítást felügyelő cég kénytelen volt korlátozni a forgalmat. A vállalat egyik vezetője bocsánatot kért, és azt mondta: a repülés biztonsága egy pillanatra sem volt veszélyben.

"Évente 2,5 millió gépet irányítunk, a rendszerünk roppant teherbíró és mindent megteszünk a gondok elkerülésére. A nagyon komplex rendszerek üzemeltetése és a frissítések elvégzése azonban sajnos nehézségekhez vezethet" - ismerte el.

A számítástechnikai hiba nyomán különösen a magasan haladó gépek megfigyelése vált nehézzé, ezért nem engedték az olyan járatok átrepülését, amelyek 24 ezer lábnál, azaz 7300 méternél magasabban repültek.

A probléma miatt 88 járatot töröltek csütörtökön, ami 10 ezer ember utazására volt hatással. Sokan a londoni terminálokon, köztük a már hírhedté váló új 5-ös terminálon töltötték az éjszakát. Mások kétségbeesetten próbálták átíratni jegyüket, vagy szállást keresni az éjszakára. Voltak olyanok, akik azért késték le a gépüket, mert a káoszban kialakult nagy sorok miatt nem volt elég idejük eljutni a regisztrációs pultig.

A probléma idején a légi irányítóknak kézzel kellett beütniük a fontos adatokat, emiatt a gépek közötti távolságot is növelni kellett. A Nats márciusban hajtott végre egy 100 millió dollár értékű rendszerfrissítést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Csúcsközelben ragadt a forint az MNB-döntés bejelentése után

Csúcsközelben ragadt a forint az MNB-döntés bejelentése után

A hétfői magyar munkaszüneti nap után kedden a déli órákra bő háromhavi csúcsra ugrott a forint 385 közelében az euróval szemben, miközben régiós versenytársa, a lengyel zloty bő négyéves csúcson jár a folyó fizetési mérleg helyzet javulása, illetve az EU-pénzek kiszabadítása miatt. Ma az MNB a Portfolio elemzői felmérésével egyező mértékű, 50 bázispontos vágást hajtott végre 7,25%-ra, amelyre a forint nem mutatott érdemi reakciót, 385,5 körül ragadt. Ezzel együtt is fontos lesz figyelni a délután 3 órási jegybanki sajtótájékoztató üzeneteire. Reggel Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keményen bírálta a jegybanki vezetést a versenyképességi stratégia bemutatása után, és az együttműködés hiányát rótta fel, de ez most nem okozott érdemi forintpiaci reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 14:52
×
×
×
×