eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Ez a válság az egész világot át fogja alakítani"

"A mostani nem a kapitalizmus válsága, hanem egy olyan magatartásé,amely elárulta a kapitalizmust" - mondta Nicolas Sarkozy a dél-franciaországi Toulon városában négy ezer ember előtt tartott beszédében.

"Vége a piacok önszabályozásának. Õrültség volt az a gondolat, hogy a piacnak mindig igaza van, őrültség volt a piac mindenhatóságának gondolata" - fogalmazott Nicolas Sarkozy, elnöksége hátralévő részének főbb cselekvési irányait is felvázoló beszédében.

A köztársasági elnök hosszasan ostorozta a pénzügyi világ torzulásait, egyebek mellett azt állítva, hogy az elsősorban a spekulánsokat és nem a valódi vállalkozókat hozta helyzetbe. "Mindennek semmi köze a kapitalizmushoz" - mondta, sőt úgy vélte, ami most történik, az nem is a kapitalizmus válsága, hanem egy olyan magatartásé, amely azt elárulta, kiforgatta. Ugyanakkor hangsúlyozta: minderre nem jelenthet megoldást az antikapitalizmus.

Nicolas Sarkozy azt mondta: a mostani globális gazdasági és pénzügyi válság félelmet kelt - ami szerinte rettenetes, mert a félelem mindent megbénít.

Úgy vélte, őszintén kell beszélni a franciákkal, és nyíltan meg kell mondani nekik, hogy ez a válság az egész világot át fogja alakítani, és a következő hónapokban erősen visszafogja majd a gazdasági növekedést, munkanélküliséget és a vásárlóerő csökkenését idézve elő.

Ugyanakkor ünnepélyesen megfogadta: ha a mostani krízisben valamelyik francia bank csődbe megy, az állam a betétesek segítségére fog sietni.

Nicolas Sarkozy azt mondta: meg kell reformálni, és újra kell szabályozni a teljes globális pénzpiac működését, és megismételte a hétfőn New Yorkban tett kijelentését is, miszerint a válság előidézőit felelősségre kell vonni - mint fogalmazott: "legalább anyagilag".

Hozzátette: véget kell vetni annak, hogy a vállalatvezetők csillagászati jövedelmeket és juttatásokat kapjanak, hozzátéve: személy szerint mindent megtesz, hogy Franciaországban az év végére ezt a kérdést szabályozzák. Ez utóbbi bejelentését a francia gyáriparosok szövetségének elnöke máris üdvözölte, mondván: az visszatérést jelenthet a valódi kapitalizmus szelleméhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×