eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Büszkék állampolgárságukra a szlovákiai magyarok

A szlovákiai magyarok többsége büszke az állampolgárságára - derült ki egy szociológiai felmérésből, amely azt is megállapította, hogy a szlovákiai magyarok csaknem 71 százaléka pozitívan viszonyul az országhoz.

A Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézete az Európai értéktrend-vizsgálat 2008 elnevezésű program keretén belül vizsgálta egyebek mellett a szlovákiai magyarság Szlovákiához való viszonyulását is.

Eszerint a megkérdezettek 11 százaléka nagyon, több mint 59 százaléka pedig egészében büszke a szlovák állampolgárságra. Ez az arány nem sokkal marad el a szlovák nemzetiségű polgárok körében mért adatoktól.

Korábban a magyarok ennél kritikusabban viszonyultak az országukhoz. A mostani felmérés eredménye az eddigi legkedvezőbb.

A 2008-as 70 százalékos pozitív hozzáállást 2004-ben 49, 1999-ben pedig 39 százalékos volt. A történelmi összehasonlítás azt mutatja, hogy amikor a magyarság képviselői kormánytagok voltak, emelkedett az állampolgári büszkeség, de jóval kisebb értéket mutatott, mint amilyent az idén mértek.

A most közölt adat ellentmond annak a feltételezésnek, hogy a magyarok egyre rosszabbul viszonyulnak Szlovákiához.

A mostani megállapítás - a szociológusok szerint - azt tükrözi, hogy a magyar nemzetiségű lakosok véleményét nem annyira az aktuális politikai helyzet, mint inkább a javuló életkörülmények és a szociális biztonság befolyásolja.

A felmérést készítő csoport vezetője, a sormorjai Fórum Intézet munkatársa, Zuzana Kusá nem tartja meglepőnek az eredményt. Mint az Új Szónak elmondta, intézetük több korábbi felmérése is jelezte, hogy az 1990-es évek elejétől a szlovákiai magyarok egyre jobban viszonyulnak Szlovákiához. De ez nem jelenti azt, hogy a magyarságukhoz, magyar nemzetiségükhöz emiatt kevésbé pozitívan állnának hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×