eur:
386.02
usd:
355.51
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

A titkosszolgálat érdeklődését is felkeltette a Szcientológiai Egyház

A szcientológia egyház beperlését tervezik Franciaországban annak a nőnek a gyermekei, aki a hátrahagyott levelei alapján valószínűsíthetően azért lett öngyilkos, mert teljesen eladósodott az egyháza felé. Szeptember 10-én beszámoltunk arról, hogy egy másik párizsi nő beperelte az egyházat ugyancsak pénzügyek miatt.

A spanyol származású Gloria Lopez két évvel ezelőtt vetett véget életének, 200 ezer eurós adósságot hagyva maga mögött. Két lányának több mint egy évre volt szüksége arra, hogy hátrahagyott leveleiből és rendszeresen vezetett naplójából megértsék édesanyjuk drámáját.

A 47 éves nő több mint tíz éven keresztül volt tagja az egyháznak, és legfőbb célja az volt, hogy elvégezze a szervezet által kínált tanfolyamokat, melyek - a szcientológusok ígérete szerint - választ és megoldást adnak minden kérdésére, problémájára.

A baj azonban az volt, hogy már fele időben elfogyott a pénze. Pedig nem akármilyen összegekről volt szó: először a lakása eladásából származó 100 ezer euró - mai árfolyamon több mint 24 millió forint - vándorolt az egyház kasszájában-, majd további 200 ezer eurós hitelt vett fel, hogy a tanfolyamokat folytatni tudja.

Közben azonban - mint naplójából kiderült - elégedetlen volt fejlődésével, és egyre erősebb bűntudat gyötörte az elköltött pénz miatt is. A szorongatott helyzetnek végül úgy vetett véget, hogy kiállt a vasúti sínekre.

"Sajnos, nem ez az első öngyilkossági eset a szcientológusok körében" - mondta az InfoRádiónak Roger Gonnet, aki nyolc évig volt "hivatásos szcientológus", mielőtt kilépett volna a szervezetből.

Az ország második szcicentológus központját Lyonban létrehozó, kilépése óta egy szektaellenes internetoldalt működtető férfi úgy vélte: nem valószínű, hogy Gloria Lopez az adósságai miatt lett öngyilkos, mivel a legtöbb szcientológus - a gazdag tagokat leszámítva - nyakig el van adósodva, hogy kifizethesse egyháza méregdrága tanfolyamait és megvehesse kiadványait, "ez tehát megszokott dolognak számít".

Annál is inkább - tette hozzá, mivel az egyház kifejezetten biztatja a tagokat, hogy vegyenek fel hitelt. Szerinte a kiváltó ok valószínűleg a csalódottság lehetett, a szcientológia egyház ugyanis - mint fogalmazott - éveken, sőt évtizedeken keresztül olyan dolgokkal hitegeti tagjait, amelyek soha nem teljesülnek.

Minél "magasabb" szintű a tanfolyam, annál drágább

"Újabb és újabb illúziókat keltenek bennük, kész megoldásokat, titkokat, fogásokat ígérnek a következő tanfolyamon, aztán valójában semmit sem adnak, de máris jön az újabb mézesmadzag" - fogalmazott Roger Gonnet.

Ráadásul minél "magasabb szintű" a tanfolyam, annál drágább, és természetesen a legmagasabb szintűekkel ígérik átadni az egyház "nagy titkait" - ezek közé tartozik például az úgynevezett OT 3-as. Ez utóbbi tanfolyam azonban már 200 ezer euróba, azaz csaknem 50 millió forintba kerül, "és természetesen ennek a vége is szemfényvesztés".

Gloria Lopez árván maradt gyermekei elszántak: vissza akarják szerezni a szcientológusoktól azt a pénz, amelyet az édesanyjától zsebeltek be. Nem tudni, mekkora esélyük van rá, de tény, hogy egy hónap leforgása alatt ez már a második olyan eset, amikor eljárás indul az egyház ellen.

Mint arról az InfoRádióban korábban beszámoltunk, szeptember elején egy párizsi nő több fordult a bírósághoz, hogy megpróbálja visszaperelni azt a 30 ezer eurót, amit a szervezethez befizetett. A bíróság "bűnszövetségben elkövetett csalás" miatt idézte be a szervezet vezetőit, és ha a vád beigazolódik, úgy fel is oszlathatják őket.

A szektákat ugyanis nem csak a miniszterelnöki hivatal keretein belül működő, külön e célra létrehozott iroda figyeli éberen, hanem egy, a szekták áldozatait és családjaikat tömörítő, az állam által elismert országos egyesület is. Sőt, a Le Parisien napilap értesülése szerint az eset a francia titkosszolgálatok érdeklődését is felkeltette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×