eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Tartanak az autonómiától a szlovákiai magyarok

Egy felmérés szerint a szlovákiai magyarok csupán kis hányada támogatná a területi autonómiát. A megkérdezettek csaknem negyede szerint semmilyen autonómiára nincs szükség.

A somorjai központú Fórum Intézet júliusban készített felmérése szerint a szlovákiai magyarok 85 százaléka úgy véli, hogy az őket érintő kérdésekben maguknak kellene dönteniük. Az autonómia egyes formáit azonban sokkal kisebb arányban támogatják, a területi autonómia bevezetését 9,5, a kulturális autonómiát pedig 35 százalékuk tartaná megfelelőnek. A megkérdezettek 22 százaléka szerint semmilyen autonómiára nincs szükség.

A pozsonyi Új Szó mai részletes beszámolója szerint a felmérésbe 800 megkérdezett kapcsolódott be; a minta lefedte Szlovákia teljes, magyarok lakta részét, és megfelelt a lakosság települési megoszlásának is.

Lampl Zsuzsanna szociológus, a felmérés készítője szerint meglepően nagy a különbség az autonómia népszerűsége, illetve a a szlovákiai magyarokat érintő ügyekben való döntésre vonatkozó kérdésre adott válaszok között. A szociológus elképzelhetőnek tartja, hogy ebben az autonómia szó használata is közrejátszhatott. Lehet, hogy ez azt jelzi, hogy az emberek az önrendelkezés és az autonómia között különbséget tesznek, mivel az autonómia kifejezés erősen túlpolitizált.

A felmérés készítője úgy véli, hogy a kifejezésre érzékenyen reagálnak a szlovákiai magyarok is, ezért a meglehetősen nagy, 22 százalékos elutasítás, a megkérdezettek 33,5 százaléknak pedig nincs véleménye a kérdésről. "Az nyilvánvaló, hogy a területi autonómiát a magyarok többsége nem tartja megfelelőnek" - véli Lampl.

Hasonlóan gondolja Öllös László politológus is, aki szerint érzelmi ellentmondásról van szó az autonómia és az önrendelkezés kérdésében.

"A szlovákiai magyar közvélemény egy része tartózkodik az egyértelmű kijelentésektől az autonómia ügyében, mivel a kifejezés heves indulatokat vált ki a szlovák politikai elit körében. Ugyanakkor tartalmi szempontból szeretné" - nyilatkozta az Új Szónak Öllös László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szenvedélybeteg család harcaiban mindenki vesztes, de leginkább a gyermek

Szenvedélybeteg család harcaiban mindenki vesztes, de leginkább a gyermek

Nemcsak mentálisan, hanem egészségileg is súlyosan sérülhetnek azok a gyerekek, akiket szenvedélybeteg szülők nevelnek – mondta az InfoRádióban Frankó András. A családterapeuta szerint sokan elveszítik a gyermekkorukat az önhibáztatás és az óriási terhek miatt, melyeket a szenvedélybeteg szülők miatt kell hordozniuk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 20. 13:12
×
×
×
×