eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Egyre többen élnek vissza a családi segéllyel

Egyre többen élnek vissza a családi segélyekkel Franciaországban. Tavaly összesen 6314 csalást derítettek fel az ellenőrök - ez 73 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Ugrásszerűen megnőtt a családi segélyekkel összefüggő visszaélések száma Franciaországban, derül ki a pénzeket kezelő országos intézmény jelentéséből.

A hivatalosan Családi Pótlékok Országos Pénztára nevet viselő állami szervezet sajtóosztályán az InfoRádiónak elmondták: az ellenőrök tavaly összesen 6314 csalást derítettek fel, 73 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ezekből a visszaélésekből az államnak több mint 58 millió eurós kára keletkezett.

A pénztár a gyermekek után automatikusan járó családi pótlék mellett egy sor állami segélyt kezel: lakhatási támogatást utal az alacsony jövedelműeknek, "beilleszkedési támogatást" a tartósan munkanélkülieknek, valamint "elszigeteltségi támogatást" azoknak a szülőknek, akik egyedül nevelik gyermekeiket.

"A számok alapvetően az ellenőrzés hatékonyságának javulását tükrözik" - mondta az InfoRádiónak a pénztár egyik szóvivője, hozzátéve: az elmúlt néhány évben jelentősen fejlesztették informatikai hálózatukat, így könnyebben azonosítani tudják a csalókat.

Egységes országos nyilvántartást hoztak létre, ami a jövőben kizárja azt, hogy valaki egyszerre több helyi pénztárnál is bejelentkezzék, ahogy ez korábban sokszor megtörtént, és könnyebben kiszűrik a hamis születési igazolásokat is, melyekkel eddig nem létező gyermekek után csaltak ki jelentős összegeket a pénztártól.

Mindez szerinte azt is jelenti, hogy idén várhatóan még több visszaélésre derítenek fényt, de a konkrét számokat csak jövőre fogják ismerni. A szóvivő azonban hangsúlyozta: a pénztár éves költségvetése 66 milliárd euró, ebből utalnak összesen 10 millió franciának valamilyen jogcímen állami támogatást, ehhez képest a tavaly felderített számok elenyészőek.

Hozzátette ugyanakkor: a kormány még hatékonyabb ellenőrzést vár a pénztártól, és azt is világosan érzékelik, hogy a francia társadalom egyre kevésbé tűri a csalásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 20. 20:04
×
×
×
×