eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Észak-Korea újraindítja a jongbjoni atomerőművet

Észak-Korea feltörte és eltávolította legnagyobb nukleáris létesítményén a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pecsétjeit, és távozásra szólította fel az ellenőröket. Phenjan azt is bejelentette, hogy egy héten belül felújítja az erőmű működését.

Phenjan közölte, hogy újraindítja a jongbjoni atomreaktort és értesítette a NAÜ-t, hogy már a jövő héten ismét dolgozhat nukleáris fűtőanyaggal. A lépést az ázsiai kommunista ország azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok ígérete ellenére nem vette le Észak-Koreát a terrorizmust támogató államok listájáról.

Melissa Fleming, a NAÜ szóvivője elmondta, hogy szerdára az összes pecsétet és megfigyelő kamerát eltávolították a jongbjoni atomerőműből. Elemzők szerint azonban Észak-Koreának hónapokba telhet, amíg újra be tudja indítani jórészt működésképtelenné tett atomlétesítményét.

A reaktor leállítását tavaly novemberben kezdték meg a három hónappal korábban kötött egyezmény értelmében. Észak-Korea - szimbolikus gesztusként - akkor felrobbantotta az erőmű hűtőtornyát.

Címlapról ajánljuk
Szenvedélybeteg család harcaiban mindenki vesztes, de leginkább a gyermek

Szenvedélybeteg család harcaiban mindenki vesztes, de leginkább a gyermek

Nemcsak mentálisan, hanem egészségileg is súlyosan sérülhetnek azok a gyerekek, akiket szenvedélybeteg szülők nevelnek – mondta az InfoRádióban Frankó András. A családterapeuta szerint sokan elveszítik a gyermekkorukat az önhibáztatás és az óriási terhek miatt, melyeket a szenvedélybeteg szülők miatt kell hordozniuk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 20. 13:12
×
×
×
×