eur:
386.44
usd:
355.37
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

A válság miatt sorra csődölnek be a vendéglátóhelyek

Franciaországban ugrásszerűen megnőtt a csődöt jelentő kávézók, éttermek és szállodák száma. Egy felmérés azt is kimutatta, hogy a francia vásárlók immár kevesebb márkás élelmiszert vásárolnak, inkább a lényegesen olcsóbb, ám minőségben azonosnak tartott árukat keresik. A vásárlókat már a minőségtanúsító jelzések is hidegen hagyják.

Ugrásszerűen megnőtt a csődök száma a francia vendéglátó- és szállodaiparban. A jelenségről tanulmányt készítő Euler Hermes SFAC hitelbiztosító intézet kutatási igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: ennek oka a francia háztartások vásárlóerejének csökkenése, és jövő tavaszig nem is várható javulás.

A hitelbiztosító kutatási osztálya által végzett tanulmány szerint az első félévben 28 százalékkal több csődöt jelentettek a vendéglátó- és szállodaiparban, mint az előző év azonos időszakában. A legdrámaibb visszaesés a kávézókat érinti, ezeknél a csődök száma 56 százalékkal emelkedett, ami azt jelenti, hogy január és június között összesen 610 intézmény volt kénytelen lehúzni a rolót.

"Február óta folyamatosan lassul a francia gazdaság, és erre a háztartások kiadásaik visszafogásával reagáltak, amit a kávézók, az éttermek és a szállodák éreztek meg leghamarabb" - magyarázta a szakma szerint drámai helyzetet az InfoRádiónak Karine Berger, az Euler Hermes kutatási igazgatója.

Hozzátette: alapvetően kis, általában egy-két dolgozót foglalkoztató struktúrák mentek csődbe, a nagyobb éttermek és szállodák ugyanis szolidabb pénzügyi hátérrel rendelkeznek. Ezzel együtt az igazgató úgy véli: ez utóbbiakra is sötét hónapok várnak, a francia gazdaságban ugyanis nem várható javulás 2009 tavasza előtt.

Kormányzati beavatkozás sürgetnek

A szakma egyébként máris vészjelzéseket ad le. "Minden nap bezár legalább egy kávézó az ország valamelyik településén" - mondják a vendéglátó- és szállodaiparosokat tömörítő országos szövetség vezetői, akik szerint sürgős kormányzati intézkedésekre van szükség, hogy megelőzzék a még nagyobb bajt az évente 60 milliárd eurós forgalmat bonyolító, és mintegy 850 ezer embert foglalkoztató szektorban.

A francia háztartások helyzetének változását jelzi egy legfrissebb felmérés is, melyből kiderül: a vásárlók egyre kevésbé figyelnek arra, hogy ismert márkájú élelmiszereket vegyenek. Az életszínvonal változását vizsgáló intézet elemzése szerint a fogyasztók egyre jelentősebb része véli úgy, hogy a márkás termékek íze semmiben sem különbözik azoktól, amelyeket a hipermarketek a saját cégjelzésük alatt, lényegesen olcsóbban kínálnak.

A felmérésből az is kiderül, hogy a minőségtanúsító jelzések iránt is növekvőben van az érdektelenség: a megkérdezettek 58 százaléka tartotta ezt valamilyen szempontból fontosnak, holott ez az arány éveken keresztül 75 százalékos volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Nagy erejű ütközés történt" - folyik a keresés a verőcei hajótragédia után

Már inkább az áldozatok kereséséről szól a kiterjedt kutatás a Dunán - mondta a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az M1 televízióban hétfő reggel. Egy ember kimenekült, két holttest megvan, a többiek nincsenek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Jöhetnek az újabb rekordok a nemesfémpiacon

Jöhetnek az újabb rekordok a nemesfémpiacon

Az elmúlt hetekben hullámvölgybe kerültek a nemesfémek, múlt héten azonban az amerikai inflációs adatok hatására ismét kilőtt az ezüst és az arany is, a következő hónapokban azonban újabb csúcsdöntések jöhetnek az elemzők szerint. Éppen ezért megnéztük, hogy hogyan vélekednek a szakértők az arany, valamint az ezüst árfolyamának várható alakulásáról, valamint azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy mely tényezők mozgathatják a nemesfémek árfolyamát a következő időszakban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×