eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Menthetetlennek tűnik az Alitalia

Komoly nyomás alá került az olasz kormány, hogy mentse meg a most már bizonyosan a tönk szélére került nemzeti légitársaságot, az Alitaliát. A cégért másfél milliárd eurót kínáló olasz befektetési csoport ugyanis a szakszervezetek ellenállása miatt csütörtökön visszavonta ajánlatát. Az Alitaliának így nem marad pénze arra, hogy fedezze a napi működési költségeket.

Olasz megoldást ígért az áprilisban újraválasztott Silvio Berlusconi a nemzeti intézménynek tartott, de évek óta agonizáló Alitalia megmentésére. Ha azonban a CAI befektetőcsoport visszavonulása után bekövetkezik a baj, az hatalmas presztízsveszteséget jelent majd a miniszterelnöknek.

"Az olaszok pontosan azért választották meg őt, hogy szembenézzen az ilyen kihívásokkal, de az Alitalia-katasztrófa folt a legyőzhetetlen Berlusconi imázsán" - jegyezte meg az Il Sole 24 olasz gazdasági napilap.

Az Alitaliát tavasszal az Air France-KLM próbálta meg kivásárolni, de az ügylet kútba esett, főként a szakszervezetek ellenállása miatt. A történtekre befolyással volt Berlusconi is, aki ellenezte, hogy az előző, baloldali - tehát ideológiai ellenségnek tekintett - kormány által folytatott tárgyalások nyomán külföldi kézbe kerüljön a vezető olasz cég.

Az elnök akkor arról beszélt, hogy kárt okozna az ország hírnevének és a turizmusnak, ha az Alitalia külföldiek kezébe kerülne. Végül az Air France-KLM visszalépett az "elfogadhatatlan felétetelek miatt".

Finito?

Az olasz kormány áprilisban még euró százmilliókat pumpált a vállalatba, de sokkal többet már nem tehet az EU állami beavatkozást korlátozó szabályai miatt. Csütörtökön a dolgozói szakszervezetek kétharmadának ellenállása miatt a cég átszervezését ígérő olasz befektetői csoport is feladta.

Az alku azon bukott meg, hogy a társaság 3000 ember elbocsátását tervezte, a vállalat bizonyos egységeit eladta, míg a dolgozókat, hasonló fizetésért, hosszabb munkaidőre kötelezte volna.

"Silvio: nem adtál el minket a franciáknak, hogy a barátaidnak adjál el" - állt egy tiltakozó dolgozó tábláján. Berlusconi ugyanakkor arra utalt, hogy valószínűleg baloldali ellenfelei mozgatják a szakszervezeteket.

Bárki is a hibás, az Alitalia most már tényleg szabadesésben van. A kemény landolás hétvégére várható, amikortól már nem repülnek a több mint 60 éves cég járatai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×