eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Nemzetközi összefogást sürget a kalózok ellen a francia elnök

Nemzetközi összefogást sürget Nicolas Sarkozy a tengereken egyre jobban elharapózódó kalózkodás megfékezésére. A francia államfő erről kedden beszélt, miután a francia hadsereg kommandósai kiszabadítottak két embert, akiket két hete szomáliai kalózok raboltak el.

"Franciaország nem fogadja el, hogy a bűnözésből meg lehessen élni" - mondta Nicolas Sarkozy kedden, miután gratulált a hadseregnek a sikeres túszszabadítási akcióhoz. A Carré d'As nevű vitorlást és két utasát két hete fogták el a kalózok az Ádeni-öbölben, és két millió dollárt követeltek szabadon bocsátásukért.

Nicolas Sarkozy azt mondta, a francia katonai akciónak - amelyben a kommandósok egy kalózt megöltek, hatot pedig elfogtak - figyelmeztetésül kell szolgálnia minden bűnözőnek, hangsúlyozta azonban, hogy a valóságos iparággá vált kalózkodás megfékezésére nemzetközi összefogásra van szükség.

A szeptember elején elrabolt vitorlás esete volt a huszonötödik kalóztámadás az idén az Ádeni-öbölben. A nemzetközi hajózási hivatal adatai szerint a támadások száma tavaly 10 százalékkal emelkedett, és aggodalomra ad okot, hogy a bűnözők mára gyors motorcsónakokkal, a legmodernebb kommunikációs eszközökkel, valamint nehézfegyverekkel szerelték fel magukat, ami lehetővé teszi számukra, hogy egyre messzebbre merészkedjenek a nemzetközi vizeken.

Legutóbb öt napja támadtak meg egy, a szomáliai partoktól mintegy 700 kilométerre dolgozó breton halászhajót, és akciójuk majdnem tragédiába torkollt. A franciáknak ugyanis a viharos tengernek köszönhetően sikerült elmenekülniük, mire a dühös kalózok páncélököllel lőttek utánuk, szerencsére eltévesztve a célt.

Az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon egyre jobban szaporodó kalózakciók okozta problémákkal francia kezdeményezésre hétfőn az Európai Bizottság is foglalkozott, és körvonalazódni látszik egy európai koordinációs központ létrehozása, amely a Szomáliai vizeknek egyelőre a légi felügyeletével foglalkozna.

A mostani túszszabadítási akció egyébként bizonyos értelemben már nemzetközinek számít: a francia katonákat - Párizs kérésére - az Afrika szarvánál állomásozó német felderítő repülőgépek támogatták, és Nicolas Sarkozy szavaiból kiderült: Malajzia is besegített, azt egyelőre nem tudni, hogy konkrétan mivel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×