eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Jön a piknikadó

A francia környezetvédelmi tárca egy olyan adó bevezetésén dolgozik, amelyet az eldobható műanyag tárgyakra vetnének ki: műanyag zsákokra, tányérokra és általában a kirándulásokon használatos tárgyakra. A lista azonban még bővülhet. A franciák minden olyan tárgyat szeretnének megadóztatni, ami eleve úgy készül, hogy használat után el kell dobni.

Az eldobható műanyag tárgyak megadóztatását tervezi a francia környezetvédelmi minisztérium - erősítették meg az Inforádiónak a tárca sajtóosztályán a Le Journal de Dimanche című lap értesülését. A tervek szerint 20 százalékos adót vetnének ki a műanyagzsákokra, az eldobható műanyag evőeszközökre és az alufóliára, vagyis mindazokra a tárgyakra, amelyekkel általában a turisták elárasztják a kirándulóhelyeket.

A máris "piknikadóként" emlegetett elképzelést ugyan a szomszédos belgáktól vették át, de a franciák fantáziája máris meglódult tőle, és a környezetvédelmi tárcánál további, egyszer használatos tárgyak megadóztatását is fontolgatják.

A minisztérium sajtóosztályán az Inforádiónak azt mondták, a végleges lista még nem készült el, annyi azonban máris kiszivárgott, hogy a tervek szerint a bevásárló szatyrok, az öngyújtók és a műanyagborotvák megadóztatása is napirenden van.

Pelenkázzuk a gyereket textilbe!

Sőt, a hétvégén Nathalie Kosciusko-Morizet környezetvédelmi államtitkár nem tartotta kizártnak, hogy a piknikadót minden egyszer használatos termékre kiterjesztik. Õ példaként az eldobható pelenkákat említette, és úgy vélte: ösztönözni kellene az állami szülészeteket, hogy mosható, és így újrahasználható pelenkákat tegyenek a babákra, és azok használatára tanítsák meg a kismamákat is.

Az államtitkár hangsúlyozta: a hulladékkeletkezés megelőzésének egyik módja az eldobható, egyszer használatos termékek megadóztatása lehet.

Az új adó bevezetésével - melyre a Le Journal de Dimanche értesülése szerint a miniszterelnöki hivatal már rábólintott - nem sokat teketóriáznak, már 2009-től fizetni kell, és azt a jövő évi költségvetési törvény tartalmazza majd.

Franciaországban egyébként 2006 óta - a környezetvédelmi minisztérium kezdeményezésére - úgynevezett ökohozzájárulást kell fizetni minden megvásárolt elektromos és elektronikus termék után, melynek összege néhány eurócenttől pár euróig terjedhet, és ebből finanszírozzák a használt tévékészülékek, számítógépek és más, hasonló elektromos hulladék gyűjtését és feldolgozását. A tárca most ezt az intézkedést akarja kiterjeszteni a műanyagból készült, legszennyezőbb termékekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×