eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bíróság előtt a 90 éves egykori náci tiszt

Ma kezdődik egy háborús bűnökkel vádolt egykori náci tiszt tárgyalása Münchenben. A 90 éves Josef Scheungrabert azzal vádolják, hogy parancsot adott 14 ember megölésére Olaszországban 1944-ben.

1944. június 27-án az olasz partizánok megölték egy német zászlóalj két tagját, mire a német katonák bosszúból lelőttek egy 74 éves nőt és három mezőgazdasági munkást Falzanóban.

Ezt követően sem hagyták abba a mészárlást a feldühödött német katonák, és 12 helyi férfit gyűjtöttek össze, de egyiküket, egy németül beszélőt elengedték, majd a többieket a falhoz állították.

"Csak egy nadrágot viseltem, és emlékszem, ahogy a fű hozzáért a lábamhoz. Biztos voltam benne, hogy lelőnek" - emlékezett vissza az egyetlen túlélő, Gino Massetti.

Hozzátette: végül az utolsó percben mégsem adták ki a tűzparancsot, hanem beterelték a férfiakat egy házba, amit felrobbantottak a németek.

Az akkor 15 éves Gino Massetti egy sarokban húzta meg magát, és egyetlenként túlélte a robbanást, a ház romjai között találták meg a falzanóiak.

A jelenleg 79 éves férfi a náci egység parancsnoka, Josef Scheungraber elleni per koronatanúja lesz a müncheni bíróságon.

A most 90 éves egykori náci tisztet és egy társát két évvel ezelőtt vádolták meg a gyilkosságokkal Olaszországban, és távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a katonai bíróság, azonban a német törvények szerint nem lehet kiadni az állampolgárokat beleegyezésük nélkül, míg arra vonatkozó felkérést nem kaptak, hogy szülőhazájában zárják börtönbe, ezért új tárgyalás kezdődik.

A 90 éves férfi tagadja a vádakat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×