eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Már csörögnek a "választási cukorkás zacskók"

Ha érvényesül a szavazatokért vetélkedő ausztriai pártok akarata, a szeptember végi parlamenti választás előtt négy nappal szociális juttatások formájában valóságos "aranyeső" hullhat az osztrákokra.

A törvényhozás rendkívüli ülésén a szavazók kegyeit kereső pártok nem kevesebb, mint 52 törvénykezdeményezést nyújtottak be a különböző támogatásokról és kedvezményekről. A javaslatokból 26-ot megvitatásra el is fogadtak, és a parlament szeptember 24-én szavaz majd véglegesen róluk. A hét végi osztrák sajtóban idézett szakemberek becslése szerint a "választási cukorkás zacskók" összesített értéke eléri a tízmilliárd eurót.

A rendkívüli ülés összehívását a szociáldemokrata párt préselte keresztül, és sikerült is elérnie, hogy tíz nap múlva a parlament utolsó plenáris tanácskozásának napirendjén szerepeljen ötpontos, főleg az árak emelkedését ellensúlyozni hivatott intézkedéstervezete.

A pirosak szociális indítványában, amelynek költségvonzatát 1,3-1,86 milliárd euróra becsülik, szerepel egyebek között az egyetemi tandíjak eltörlése, amelyre a párt már a 2006-os választási hadjáratban ígéretet tett, de a koalíciós alkudozás során visszalépett tőle. A javaslat értelmében a meredeken dráguló élelmiszerek áfáját a mostani tízről öt százalékra csökkentenék, bevezetnék a 18. életévüket be nem töltött gyerekek után járó 13. havi családi pótlékot, meghosszabbítanák a főképpen kétkezi munkát végzők, 45 éven át járulékot fizetők korai nyugdíjba menésének kedvezményes lehetőségét, és emelnék az ápolási támogatásokat.

A csomagot Werner Faymann közlekedési miniszter, az SPÖ kancellárjelöltje a közelmúltban terjesztette elő, alaposan meglepve a legfőbb vetélytársnak számító néppártot. Ezáltal a szociáldemokraták nemcsak átvették - hónapok óta először - a vezető helyet a felmérésekben, de egy helyben topogásra kényszerítették a konzervatív-kereszténydemokrata értékeket valló feketéket. Ráadásul az SPÖ-listavezető közölte, hogy a kormánymegállapodást felrúgva akár az ellenzéki pártokkal is összefognak, ha az indítvány parlamenti jóváhagyásához az szükséges.

A szociális intézkedések szokatlanul gyors keresztülvitelével az SPÖ egyfajta jóvátételt is kíván nyújtani az előző választási kampány során tett ígéreteinek be nem tartásáért.

A kilátásba helyezett szavazási szándékok alapján igencsak tarka párttámogatottság van kibontakozóban az egyes kezdeményezések mögött. Az ellenzéki pártok nem adják ingyen voksaikat, a színfalak mögött zajló egyeztetéseken ellentételezésként követelik saját javaslataik felkarolását is. Várható, hogy a végső szavazáskor fölöttébb változatos, alkalmi szivárványkoalíciók jönnek majd létre.

Kovács László, az Európai Unió vám- és adóügyi biztosa az uniós pénzügyminiszterek hét végi nizzai találkozóján figyelmeztette az osztrákokat, hogy az EU-rendelkezések értelmében egy ország legföljebb csak két termékcsoportban alkalmazhat 15 százalékosnál alacsonyabb forgalmi adókulcsot. Mivel az alpesi ország már korábban kimerítette a "kvótáját", ha most újabb csökkentést kíván bevezetni, az előző kettő közül az egyik intézkedést vissza kell vonnia.

Roppant élesen kelt ki a pártok választási költekezése ellen az osztrák számvevőszék elnöke. Kifejtette, hogy a felelőtlen ígéreteikkel nem csak a mostani 0,5 százalékos költségvetési hiányt fogják ismét felduzzasztani - és ezzel eljátszani a 2010-re tervezett nagyszabású adóreform lehetőségét -, de a váratlan kiadásoknak köszönhetően az államadósság szintje is könnyen a hazai össztermék 60 százaléka fölé emelkedhet.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×