eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Károly királynői rangot akar Kamillának

Az eddigi hivatalos álláspont látványos feladásával királynői rangot szeretne feleségének, Kamilla cornwalli hercegnőnek Károly brit trónörökös, amikor ő lesz Nagy-Britannia uralkodója.

A törvényerejű brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király feleségét a "Queen", vagyis a "királynő" megszólítás illeti meg, külön koronája van, és ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint az uralkodót. Fordítva ez nem érvényes, vagyis a királynő férje hercegi rangban van, megszólítása királyi fenség.

Kamillának is kijár a királyi fenség cím, mióta három éve hozzáment ifjúkori kedveséhez, Károly walesi herceghez, és jogot formálhatna a walesi hercegnői rangra is. Kamilla azonban erről már az esküvő előtt lemondott, tekintettel Károly első feleségére, a tizenegy éve tragikus autóbalesetben elhunyt Dianára, aki viselte ezt a címet. A trónörökösné jelenlegi hivatalos titulusa Cornwall hercegnője.

Kamilla annak idején tudatta azt is, hogy teljesen megelégszik majd a "Princess Consort", vagyis a "királyi hitves" címmel Károly trónra lépése után.

A legnagyobb vasárnapi brit bulvárlap, a News of the World azonban úgy tudja, hogy ebbe most már Károly nem akar beleegyezni. A lap udvari bennfentes forrása szerint a korábbi elhatározás - vagyis az, hogy Kamilla, férje megkoronázása után is lemond az őt megillető rangról - "egyáltalán nincs kőbe vésve".

A walesi herceg annyira elszánt ez ügyben, hogy már titkos egyeztetéseket is tartott főtanácsadóival, valamint alkotmányjogi szakértőkkel és vallási méltóságokkal. Károly akár édesanyja, a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet királynő jóváhagyása nélkül is kész kijárni Kamillának a majdani királynői címet - áll a News of the World ismertetésében.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Japán és Oroszország kapcsolata az elmúlt években nem alakult túl jól, amely jelentős részben a történelmi ellentétek megoldatlanságán alapul. A két hatalom a japán szigetvilág északi részén került összetűzésbe, a területi kérdéseket pedig a második világháború óta nem sikerült megnyugtatóan rendezni, ezért jogi szempontból gyakorlatilag itt még egyáltalán nem fejeződött be a konfliktus. Voltak próbálkozások a helyzet rendezésére, ám a jelenlegi geopolitikai szituáció egyáltalán nem tűnik kedvezőnek a konstruktív párbeszédre, mivel a felek álláspontja egyre inkább távolodni látszik. Pedig a lezárás akár követendő példát is állíthatna szerte a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×