eur:
387.7
usd:
357.1
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Az utazási iroda csődje miatt 85 ezer nyaraló ragadt külföldön

A britek szenvedélyes világjárók, és ha esős, hűvös Angliában a nyár, mint az idén, akkor tízezrével indulnak naposabb tájak felé. Ezért is érte őket sokkszerűen a hír, hogy fizetésképtelenné vált Nagy-Britannia harmadik legnagyobb társasutaztató vállalata, az XL, és 85 ezer cserben hagyott utas külföldön rekedt.

A britek szenvedélyes világjárók, és ha esős, hűvös Angliában a nyár, mint az idén, akkor tízezrével indulnak naposabb tájak felé. Ezért is érte őket sokkszerűen a hír, miszerint fizetésképtelenné vált Nagy-Britannia harmadik legnagyobb társasutaztató vállalata, az XL (eksz-el), és 85 ezer cserben hagyott utas külföldön rekedt.

Az XL huszonegy utasszállító repülőgépből álló flottája segítségével vitt angol és skót turistacsoportokat szervezett üdülésre, főként a Földközi-tenger partjaira, Amerikába és a karibi szigetekre. A gépek most vesztegelnek, 85 ezer utas rekedt külföldön, 200 ezer jegytulajdonos pedig el sem indulhat üdülni. Az XL pénze elfogyott, többé nem hitelezik számára az üzemanyagot és a szolgáltatások díját.

A brit polgári repülés központi szerve, a CAA szekciót tart fenn a társasutazásokat szervező cégek légiflottái számára, és az XL csődjének hallatán azonnal megkezdte a cserbenhagyott turisták hazaszállításának vagy kártalanításának előkészítését.

Különös módon, azok kénytelenek állni a költségeiket, akik interneten foglaltak utazást az XL-nél, bár lehet, hogy a hitelkártya használatával járó biztosítás révén visszakövetelhetik a pénzüket.

Az XL 1700 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás, tizenegy bejegyzett cége utaztat, szállodákat tart fenn, nyaralók kiadásával is foglalkozik. Tavaly több mint kétmillió utast szállított. A globális hitelproblémák és az üzemanyag drágulás miatt mégis fizetésképtelenné vált.

Lesznek még mások is

Az utasokat és a pilótákat derült égből villámcsapásként érte a hír. Ezrek érkeztek csomaggal, gyerekekkel a brit repülőterekre, hogy ott tudják meg: XL turistagépei nem szállnak fel. A tájékoztatás enyhén szólva hézagos volt. Legalább annyira kellemetlen a helyzetük, mint a külföldön rekedteknek, akik bizonyára feljutnak valamilyen rendszeres járat gépeire.

A gazdasági visszaesés és az üzemanyag-drágulás, továbbá az erős konkurencia miatt társasutazásokat szervező cégek egész sora került bajba.

Az Oasis, amely 25 ezer forintért kínált hongkongi légi utat, csak másfél évet élt. Az utóbbi egy év során ment tönkre a Zoom, a Silverjet, az EOS és a Maxijet.

Úgy hírlik, más vállalkozásokat is fenyeget a csőd, de természetesen titkolják. A baj az, hogy az utolsó percig reménykednek a hitelképességükben, így hirtelen érheti őket a baj, ami azután ezreknek okoz kellemetlenséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×