eur:
389.65
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Zöldebbé" akarják tenni a templomokat

A templomokban eddig többnyire a tető felújítására gyűjtöttek pénzt a keresztény hívőktől, most azonban Németországban arra ösztönzik a plébániákat, hogy napelemes tetőre gyűjtsenek, és legyenek környezetbarátabbak.

Egy német környezetvédő szerint az országban a templomok annyi káros gázt bocsátanak ki, mint egész Szlovénia. Ezért most arra ösztönzik a plébániákat, hogy legyenek "zöldebbek".

Például úgy, hogy a hívektől összegyűjtött pénzt nem a roskadozó tető megjavítására, hanem egy új, a napenergiát hasznosító tetőszerkezet felhúzására költik.

Kicserélhetik a templomok kazánjait, a villanykapcsolók mellé pedig szigorú feliratokat ragaszthatnak, hogy emlékeztessék a hívőket, keresztényi kötelességük védeni a Földet.

Bár az imakönyveket nem kell lecserélni, a templomba járókat arra buzdítják, hogy az imák és zsoltárok szövegeit az oltároknál elhelyezett kivetítőkről olvassák. A kórusok tagjainak pedig azt tanácsolják, hogy ruháikat több vasárnapi misén is viseljék, így csökkenthető a mosodai számla.

A fűtéssel is spórolni akarnak, méghozzá úgy, hogy kikapcsolják azt. Több szakértő szerint ugyanis teljesen lehetetlen felmelegíteni a templomokat a rossz szigetelés, a vastag kőfalak, a fából készült ajtók és a repedések miatt.

Ráadásul olyan kevesen járnak templomba Németországban, hogy az egyik politikus úgy véli: a plébániák mostani működése olyan, mintha egy óriási utasszállító repülőt indítanánk útjára, amelyen csak egy öttagú család utazik.

Az Egyesült Államokban már életbe léptettek bizonyos környezetkímélő intézkedéseket. Bevezettek ugyanis olyan vasárnapi istentiszteleteket, ahova a pap és az egyházi énekkar tagjai autó helyett kerékpárral érkeznek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×