eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Újabb pusztító vihar söpör végig a "hurrikánállamon"

Már elhagyta Kubát az újabb nagy fokozatú és Ike-nak keresztelt hurrikán, amely Texas felé közeleg. A szövetségi állam a hurrikánok egyik kedvenc helye.

Várhatóan pénteken vagy szombaton ér partot Texasnál Ike, az újabb nagy fokozatú hurrikán. Az elmúlt négy évben főleg Florida és Louisiana államban pusztítottak a heves viharok, Texas viszonylag érintetlen maradt.

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont adatai szerint azonban az olajban gazdag szövetségi állam valójában a hurrikánok egyik kedvenc helye: Florida után Texasban pusztított a legtöbb nagyfokozatú vihar.

Legutóbb például 7 hete Dolly csapott le Texas déli részére, és kitépett fákat, megrongált villanyvezetékeket, valamint elöntött területeket hagyott maga után. A károkat 1 milliárd dollárra (170 milliárd forintra) becsülték. De a július 23-án partot ért Dolly nem számított olyan nagy hurrikánnak, hiszen "mindössze" 160 kilométeres óránkénti széllöketei főképp lakatlan területet értek.

Az igazi nagy hurrikán 1900. szeptember 8-án csapott le a texasiakra. A négyes kategóriájú Galveston óránkénti 210 kilométeres sebességgel söpört végig az államon. Az otthonok felét lerombolta, és becslések szerint 8-12 ezer halottat hagyott hátra.

A hurrikán pusztító erejét az is növelte, hogy akkoriban még nem voltak műholdak vagy radarok, amelyek pontos információkat szolgáltattak volna a lakosoknak a közelgő vihar mozgásáról.

Az akkori meteorológia szolgálat bár figyelmeztette az embereket, a későbbi feljegyzésekből kiderült: sokan nem törődtek a felszólítással, és inkább az óriási hullámokat nézték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×