eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Látványosan megtorpant a használt lakások eladása

Brutálisnak nevezik az elemzők az ingatlanválságot, amelyről immár nyíltan beszél a szakma Franciaországban, a közgazdászok pedig gazdasági recessziót emlegetnek.

Az első félévben 34 százalékkal kevesebb új lakás kelt el az előző év azonos időszakához képest Franciaországban, a használt lakások piacán pedig 25 százalékos a csökkenés. A válság ellenére az ingatlanárak az első hat hónapban mindössze fél százalékkal csökkentek, de a szakértők megjegyzik: ez immár az ingatlanpiac egészét érinti, és arra számítanak, hogy a folyamat egyre jobban felgyorsul majd.

Van olyan elemző, aki arra számít, hogy a következő három-négy évben az ingatlanárak akár 20-30 százalékkal is csökkenhetnek.

"Nyilvánvalóan ingatlanválságról van szó, de a minisztériumnak még nincs ezzel kapcsolatosan megfogalmazott nyilvános álláspontja" - mondták az InfoRádió kérdésére a gazdasági tárca sajtóosztályán.

A válság tényét immár az ingatlankereskedők országos szervezetének képviselői is elismerik, ami azért újdonság, mert még júliusban is azt állították, hogy csupán rövid stagnálásról van szó.

A használt lakások eladásának megtorpanása különösen a nagyvárosokban látványos. Párizsban augusztusig 20 százalékos visszaesést regisztráltak a közjegyzők, ennél nagyobb, az eladások kereken 30 százalékos csökkenését csak a több mint 800 ezer lakosú Marseille-ben tapasztalták.

Begyűrűzött az amerikai hatás?

A jelenséggel kapcsolatosan egyelőre meglepettség és egyfajta zavarodottság érzékelhető a piacon, bár vannak olyan elemzők, akik szerint a drasztikus korrekció előre látható volt. Ez utóbbiak emlékeztetnek: 1998 és 2008 között a párizsi ingatlanárak 180 százalékkal emelkedtek, vidéken pedig a drágulás 160 százalékos volt. Ez ma konkrétan azt jelenti, hogy a francia főváros jobb negyedeiben a lakóingatlan négyzetméteréért 8-10 ezer eurót, vagyis 2-2,5 millió forintot kérnek, egy vidéki nagyvárosban pedig ennek egyharmadát.

A szakértők egyelőre vitáznak afelől, hogy a válságban mekkora szerepet játszanak az amerikai ingatlanválság következtében rendkívül óvatossá vált francia bankok. A statisztikákból egyelőre az biztosan látszik, hogy az első félévben megháromszorozódott a bankok által elutasított hitelkérelmek száma, az ingatlanhitelek állománya pedig összességében 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezt tetézi még, hogy a pénzintézetek megszigorították a feltételeiket és drágábban adják a hiteleket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×