eur:
391.03
usd:
366.96
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Helyén maradhatott a burkoltan zsidózó szlovák miniszter

Nem tartják indokoltnak a szlovák kormánykoalíció pártjai, hogy antiszemita kijelentései miatt leváltsák a igazságügyi minisztert. Stefan Harabin már bocsánatot kért "illetlen" szavaiért.

Stefan Harabin igazságügyi miniszter a leváltását célzó ellenzéki bizalmatlansági indítvány megvitatásakor az egyik előterjesztőnek, a kereszténydemokrata Daniel Lipsicnek azt mondta, hogy börtönbe fogja őt juttatni. Lipsic azért kezdeményezte a tárcavezető leváltását, mert gyanúja és bizonyítékai szerint az albán kábítószer-maffia egyik Szlovákiában élő vezetőjével állt kapcsolatban.

A két politikus között évek óta konfliktus van, Lipsic ugyanis a mostani miniszter elődje volt a poszton. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy a miniszter a vitában azt is megkérdezte az ellenzéki politikustól: nem szégyelli-e magát az ősei előtt és azok vallása miatt, amikor úgy viselkedik, mint egy náci - ezzel a miniszter arra utalt, hogy Lipsic ősei zsidók voltak.

Végül a miniszternek bizalmat szavaztak, de a félig-meddig burkolt, mégis eléggé nyilvánvaló antiszemita megnyilvánulása miatt azóta folyamatosan bírálják.

Az ügyben Harabin pártjának, a HZDS-nek az elnöke, Vladimír Meciar is érintett, aki szintén utalt Lipsic származására, amikor azt kérdezte tőle, hogy nem Lipsteinnek hívták-e az őseit, mert az ő barátját egy ilyen nevű ember szorongatta meg a kommunista időkben büntetőtáborként működő jáchymovi uránbányában.

Stefan Harabint zsidó és civil értelmiségi szervezetek élesen bírálták, a közjogi méltóságokat pedig elhatárolódásra szólították fel. A miniszter a történtek után részt vett a pozsonyi holokauszt emlékműnél rendezett megemlékezésen, ahol kifütyülték.

Harabin a parlament szerdai ülésén nyilvánosan bocsánatot kért az "illetlen szavakért". Mint mondta, senkit sem akart megsérteni, ám elődje, Lipsic nevét meg sem említette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×