eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Wágner Péter: Eddig sikertelen a terrorizmus elleni háború

Holnap lesz a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni támadás évfordulója. A Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa az InfoRádiónak elmondta, az Egyesült Államok az iraki műveletekkel magára hagyta Afganisztánt, ezért ott újjáalakult az al-Kaida. Wágner Péter szerint így eddig nem is volt komoly eredménye a terrorizmus elleni harcnak.

Holnap lesz hét éve, hogy összeomlottak a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai, és ezzel kezdetét vette az amerikai elnök által meghirdetett globális háború a terrorizmus ellen.

A terrorizmus elleni háborúnak több aspektusa van, mindet külön kell vizsgálni, és egyenként eldönteni, hogy sikeresek-e vagy sem - mondta Wágner Péter, a Külügyi Intézet tudományos munkatársa az InfoRádióban.

Mint kifejtette, az afganisztáni konfliktus kezdetben sikerrel kecsegtetett, mikor megdöntötte a tálib uralmat a nemzetközi koalíció és az al-Kaidának is jelentős károkat okozott.

Rámutatott, az iraki háború elindításával az Egyesült Államok azonban magára hagyta Afganisztánt és elhanyagolta az ottani helyzet rendezését. Ezért a tálibok megerősödtek, az al-Kaida újjászerveződött, így az afganisztáni rendezés már korántsem olyan sikeres, mint korábban.

Iraknak semmi köze sem volt eredetileg a terrorizmus elleni háborúhoz, abba az Egyesült Államok rángatta bele - tette hozzá Wágner Péter, megjegyezve: az itteni konfliktust aztán az újjáalakuló al-Kaida is felhasználta.

A Külügyi Intézet munkatársa szerint jelenleg a legégetőbb probléma az afganisztáni-pakisztáni konfliktushalmaz. Az afganisztáni helyzetet nem lehet megoldani a pakisztáni probléma kezelésével. Ha a nemzetközi közösség fel akar lélegezni, a két konfliktust együtt kell kezelni - vélekedett Wágner Péter.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×