eur:
389.22
usd:
363.72
bux:
68243.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hamarosan megszűnhet a "folyadéktilalom" a repülőkön

Egy új technológiának köszönhetően hamarosan megszűnhet a brit reptereken az a szigorú szabályzat, amelynek értelmében a kézipoggyászban csak kis mennyiségű folyadékot lehet felvinni a repülőgépre.

A brit kormány biztonsági társaságokkal és reptérüzemeltetőkkel tárgyal, hogy jövőre megszüntethető legyen a kézipoggyászban elhelyezett folyadékok betiltásáról szóló szabályzat - értesült az brit Independent napilap.

A feloldás egy új technológia várható bevezetésének köszönhető. A szakemberek egy olyan detektort fejlesztettek ki, amely nemcsak a folyadék kimutatására képes a csomagban, hanem azt is analizálni tudja, hogy az a folyadék veszélyes-e vagy sem.

A londoni Heathrow legújabb 5-ös terminálján már alkalmazzák ezt a módszert, és ha kiderül, hogy hatékony, akkor feloldják a tiltást, amit még 2006-ban vezettek be. Akkor a brit hírszerző szolgálat nyolc embert tartóztatott le, akik házi készítésű robbanószert akartak becsempészni a repülőkre a kézipoggyászban elrejtett üdítőitalos palackokban.

Leginkább a repterek üzemeltetői örülnének a tiltás feloldásának, ugyanis a rendelkezés életbe léptetése több millió font többletköltséget rótt ki a vállalatokra. A többi közt a Heathrow-t is üzemeltető BAA társaság például 3 ezer alkalmazottat vett fel azért, hogy eleget tudjon tenni a szigorú ellenőrzéseknek.

A rendelet értelmében az utasoknak legfeljebb 100 milliliter folyadékot szabad felvinniük kézipoggyászaikban.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×