eur:
388.84
usd:
363.13
bux:
68275.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Alternatív energiaforrás - a WC-ből

Miközben a zöld mozgalmak alternatív energiaforrások után kutatnak világszerte, egy texasi város közölte: metángázt fog előállítani egy olyan forrásból, amely minden otthonban előfordul - és amelynek az eredete maga az ember.

Az angol nyelven fogalmazó újságíróknak könnyebb dolguk van, amikor San Antonio új energiaforrásáról akarnak írni. Említhetnek például "szilárd bioanyagot", vagy "emberi eredetű salakanyagot". A lényeg azonban az, hogy a külföldi energiafüggőség leküzdéséhez és a környezetbarát, alternatív források támogatása érdekében a texasi város emberi ürülékből fog kereskedelmi mennyiségű gázt előállítani.

Texas eme szegletében évi 140 ezer tonna "alapanyagot" termelnek a helyiek - és az eme anyagból származó gázt fogják felhasználni a környékbeli erőművekben.

A városi hatóságok az Ameresco nevű céggel állapodtak meg arról, hogy napi másfélmillió köbméter gázt nyerjen ki a szilárd és szerves anyagból. A cég a szerves hulladékból származó metánból állít elő földgázt.

Ehhez gáztisztító berendezéseket kell felállítania, amelyekben többek között kivonják majd a szén-dioxidot. A terméket ezek után adják majd el a helyi energiacégeknek. A hulladékból nyert metángázt egyes amerikai városokban már kisebb létesítmények, például szennyvíztelepek energiaellátására használják.

A San Antonió-i lesz azonban az eddigi legnagyobb projekt. A 1,3 milliós San Antonio az Egyesült Államok hetedik és Texas második legnagyobb városa. A helyi csatornázási művek illetékese elmondta, hogy a háztartásokból származó alapanyag 90 százalékát fogják hasznosítani. A szilárd anyagot komposztálják, majd az ebből felszabaduló metánból készítenek energiatermelésre alkalmas gázt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×