eur:
389.54
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Több ezer orosz katona marad Abháziában és Dél-Oszétiában

Oroszország több mint 7 és félezer katonát hagy a külvilág által önálló államként el nem ismert Abháziában és Dél-Oszétiában, miközben befejezi a grúz kormány ellenőrizte területekről a kivonulást - közölte az orosz védelmi miniszter. Az orosz elnök egy nappal korábban beleegyezett a grúzia területről való kivonulásba és azt később a grúz vezetés is óvatosan üdvözölte.

Nicolas Sarkozy francia elnök, a Moszkvába látogató EU-trojka vezetője valószínűleg elégedetten indult tovább Tbiliszibe: hétfői tárgyalásukon Dmitrij Medvegyev orosz elnök megerősítette, hogy Oroszország befejezi a korábban beígért kivonulást Grúziából. Cserébe azt kérte, hogy az EU küldjön 200 megfigyelőt a 220 más nemzetközi küldött mellé, hogy ők felügyeljék: Grúzia nem próbálja visszaszerezni a két szakadár köztársaságot. Mivel a megfigyelők október elején érkeznek, az orosz kivonulás tíz nappal később várható - közölte Medvegyev.

Mint az elmúlt hetekben szokásossá vált, a valódi hírt ismét a hadsereg jelentette be. Kedden Anatolij Szerdjukov orosz védelmi miniszter közölte: a Moszkva által elismert és immár nem Grúzia részének tartott Abháziában és Dél-Oszétiában összesen 7600 orosz katona fog állomásozni. Kollégája, Szergej Lavrov szerint sokáig maradnak, ami kulcsfontosságú, ha el akarják kerülni az újabb harcokat. Az orosz külügyminisztérium pedig megkezdte a diplomáciai viszony kialakítását a két területtel.

A kedden Tbiliszibe érkezett EU-vezetőkkel tartott sajtótájékoztatóján Szakasvili grúz elnök előrelépésnek nevezte a megismételt orosz kivonulás ígéretet. Ugyanakkor azt is mondta, hogy tiszteletben kell tartani Grúzia területi integritását, ami alatt ő és az EU is azt érti, hogy Abházia és Dél-Oszétia továbbra is Grúzia része. Moszkva viszont Sarkozy, Barroso és Solana értésére adta: nem vonja vissza azt a döntést, hogy elismerte a szakadár köztársaságokat.

Szakasvili hamisnak nevezte az oszétok elleni népírtásról szóló orosz vádakat és azt állította: határozottan bizonyítani tudja, hogy nem Grúzia kezdte a háborút. Szerinte, úgymond a grúz erők még a harcok kezdete előtt azért indultak el, hogy válaszoljanak "az orosz invázióra". Ennek ellenére az orosz akciót bíráló politikusok sem kérdőjelezték meg egyelőre, hogy az oroszok a Dél-Oszétia elleni grúz hadművelet után vonultak be.

Moszkvában közben elégedetten vonták meg az EU-vezetők vizitjének mérlegét. "Mindent megkaptunk Grúziától, amit akartunk" - mondta a Kommerszant című lapnak egy magasrangú orosz forrás. "Kihozzuk a fiainkat, és európai megfigyelők mennek oda, hogy elválasszanak bennünket. Természetesen örülünk ennek."

Októberben közben újjáépítési csúcsot tartanak Grúziában, amelyen a francia elnök és a német kancellár is résztvesz - mondta a grúz elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×