eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Malina Hedviget is szidja az újabb magyarellenes videó

Újabb Malina Hedvig-ellenes videó jelent meg a világhálón. A nyitrai diáklány mellett a felvétel a szlovákiai magyar politikusokat is gyalázza, fenyegeti. A Magyar Koalíció Pártja arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyarellenes hangulat szítását egyes politikai szereplők kijelentései is bátoríthatják.

Egy Malina Hedviget és szlovákiai magyar politikia vezetőket szidalmazó felvétel látható augusztus 13. óta a YouTube videómegosztó portálon.

A feltehetően valamelyik szlovákiai neonáci együttes által rögzitett dalban vulgáris, durva kifejezésekkel illettik a volt nyitrai diáklányt, akit 2006 augusztusában azért vertek meg, mert magyarul telefonált. A dalszövegben a többi mellett elhangzik, hogy Hedvig hazudik, senki sem hisz neki, és lefizették olyan emberek, akiket agyon kellene ütni.

Az agyonütésre buzdító szavaknál a többi mellett a Magyar Koalíció Pártja prominens vezetőinek, Csáky Pálnak, Duray Miklósnak és Bugár Bélának, valamint a lány védőügyvédjének, Roman Kvasnicának képe látható.

A Magyar Koalíció Pártja sajtónyilatkozatban ítélte el az újabb gyűlöletkeltést, és aggodalmának adott hangot az egyre veszélyesebb mértéket öltő magyarellenes közhangulat gerjesztése miatt. A szlovákiai magyar párt azonnali cselekvésre szólította fel a legfőbb ügyészt.

Az MKP felhívta a figyelmet arra, hogy a közszereplők gyűlöletkeltő megnyilvánulásai is bátorítják az ilyen kisebbségellenes csoportokat (ezzel elsősorban az egyik koalíciós párt vezetőjének, Jan Slotának folyamatos magyarellenes kijelentéseire gondolnak).

Ez már a második eset, hogy a világhálón sértegetik a volt diáklányt, idén januárban pedig egy lőgyakorlaton készült felvételen a róla elnevezett bábura lőttek a rendőrök.

A szlovák országos rendőrfőkapitányság szóvivője, Andrea Polácsiková a pozsonyi Új Szónak elmondta, az első vizsgálatok szerint nyivánvaló, hogy a mostani videó egy amerikai szerverről került fel a YouTube-ra. A rendőrség elemzi a dal szövegét és a videon megjelenő képeket, és ez alapján dönt a további lépésekről.

A napokban lesz két éve, hogy a hatóság megtévesztésének gyanúja és hamis eskü miatt az akkor Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemista ellen eljárást inditottak, a szlovák rendőrség ugyanis azzal az indokkal állította le a tettesek utáni nyomozást, hogy a lány kitalálta az egész történetet.

Az ügy nagy nemzetközi viszhangot váltott ki, és jelentős feszültséget okozott Szlovákia és Magyarország viszonyában. Azóta is folyik ellene a nyomozás. Időközben a legfőbb ügyészség is vizsgálódni kezdett az ügyben, de konkrét eredményeket még nem közöltek.

A hivatalos szlovák álláspont szerint nem létező tettesek továbbra is ismeretlenek. Több emberi jogi szervezet és a szlovák sajtó egy része is a szlovák igazságszolgáltatás csődjét emlegette az eset kapcsán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×