eur:
388.62
usd:
360.9
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Vérfürdőt okozna a háborús bűnös elfogása?

A szerb védelmi miniszter szerint Belgrád nem tudja, hogy hol bujkál a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic. A boszniai szerb hadsereg korábbi főparancsnoka az utolsó gátja Szerbia uniós közeledésének, a tárcavezető pedig azért kényszerült sokadszor is kimondani, hogy a kabinet tehetetlen, mert a napokban az egyik szerb lap azt írta: a belgrádi titkosszolgálat tudja, hogy hol van a körözött korábbi parancsnok.

Hónapokig volt téma az Európai Unióban, hogy Szerbia uniós csatlakozásához Belgrádnak első lépésként kézre kell kerítenie, és ki kell adnia Hágának a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt, és a szerb hadsereg főparancsnokát, Ratko Mladicot.

Augusztus végén Karadzsicsot elfogták, de nem sokkal ez után felvetődött, hogy a szerb kormány mindig is tudta, hol bujkál a volt elnök, csak brit, francia és amerikai nyomásra nem buktatta le. A boszniai politikus pere már zajlik a Hágai Nemzetközi Törvényszéken, a nyomás pedig egyre nagyobb a belgrádi kabineten, hogy ideje elfogni az utolsó bűnöst, Ratko Mladicot is.

A nyomást csak fokozza, hogy hétvégén az egyik szerb lap azt írta: a szerb kormány már három hete tudja, hol van a volt főparancsnok, de azért nem tett eddig semmit, mert várja, hogy önként adja fel magát. A Glas Javnosti cikke szerint a hatóságok azért óvatosak Mladic elfogásával, mert Karadzic letartóztatása után utcai zavargások törtek ki Belgrádban, és nem tudják, hogy milyen reakciót váltana ki a hír a szerbek körében, akiknek jórésze egyébként hősként tekint a srebrenicai mészárlásért és Szarajevó ostromáért felelős parancsnokra.

Ratko Mladicot egyébként egy több egykori politikusból és szimpatizánsból álló hálózat támogatja, egyikük feltételezett tagjánál, Mladic jóbarátjánál a napokban házkutatást tartottak NATO katonák, arról azonban a szövetség nem beszélt, hogy ez közelebb vitte-e őket Mladic elfogásához.

A szerb védelmi miniszter minderre reagálva azt mondta a Yugoslavia Radiónak, hogy nem tudja, hol van a legkeresettebb délszláv bűnös. Szavaival azonban némiképp megerősítette a Glas Javnosti értesülését, ugyanis azt mondta: felszólítja Ratko Mladicot, hogy önként adja fel magát, mert ha a hatóságok elfogják és letartóztatják, az "egyes szervezeteket romboló megmozdulásokra ösztönözne, azért, hogy újból vér folyjon Belgrád utcáin."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 07:24
×
×
×
×