eur:
388.61
usd:
360.86
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Gárdistáktól védik a medvék életét

Megengedhető-e továbbra is, hogy a brit királyi őrgárda egyenruhájához tartozó, magas szőrkucsmákat továbbra is valódi medveprémből készítsék? A kérdést a PETA elnevezésű állatvédő szervezet tette fel a héten a brit honvédelmi minisztérium beszerzési államtitkárának.

A királyi gárdisták fekete szőrmekucsmájának magassága negyven centiméter, két-három darab szabható ki egy kanadai fekete medve bőréből. Miért ne készülhetnének a süvegek műanyagból, a medveállomány megóvása érdekében? A bundáknak már régebben hadat üzentek a londoni állatvédők. Telente többször megesett, hogy festékkel öntöttek le egy-egy nercbundás hölgyet.

Persze Anglia a hagyományok hazája. A királyi őrgárda az 1815-ös waterlooi csatában aratott győzelem óta hordja a méhkasmagasságú süvegeket. Napóleon császári seregeit győzték le Waterloonál a brit egységek, és az angolokkal szemben felsorakozott francia katonák viseltek akkor efféle fejfedőt, hogy magasabbnak tűnjenek, vagyis a medvekucsma győzelmi trófea.

Londonban délelőttönként több ezer turista tolong a királynő lakhelye, a Buckingham Palota előtt, hogy lássa és fényképezze a pirosdolmányos, medvekucsmás gárdisták zenés őrségváltását. De a honvédelmi minisztérium hajlandó mérlegelni az állatvédők kérelmét. A katonai szóvivő szerint kerestek már megfelelő műanyagot, de eddig nem találtak. A medveszőrről lepereg az eső, és egy-egy ilyen kucsma, amiben belül vékony bambuszpálcákból készült váz van, hetven évig is eltart.

A PETA állatvédő szervezet szerint divattervezőket kellene megbízni a probléma megoldásával, például a volt Beatles-tag Paul McCartney leányát, Stella McCartneyt.

A kanadai fekete medve egyébként nem veszélyeztetett állatfaj, mivel él belőle mintegy 600-700 ezer, szabadon vadászható. A gárdának évente ötven-száz új süvegre van szüksége. Az állatvédők nagy sikernek tartanák, ha rákényszerítenék a gárdát, hogy térjen át a műanyagok használatára. Két éve a PETA tagjai meztelen tüntetést rendeztek a Buckingham-palota előtt - az sem volt rossz fényképtéma a turistáknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 07:24
×
×
×
×