eur:
388.43
usd:
360.51
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Azonnal forduljon orvoshoz, aki gyomorfertőzést kapott Montenegróban

Kiderült, mi az oka annak a montenegrói gyomorfertőzésnek, amivel eddig több mint ezer montenegrói, vagy Montenegróban nyaraló fordult orvoshoz. A fertőzés igen gyorsan terjedhet, ezért arra kérik azokat, akik idén nyáron a montenegrói tengerparton nyaraltak, hogy a jelentéktelennek tűnő panaszokkal is azonnal forduljanak orvoshoz.

A szerbiai több ezer, a montenegrói sajtó pedig több száz regisztrált és kezelt esetről tud, azzal a megjegyzéssel, hogy a széles körben terjedő gyomorfertőzést valószínűleg a rota és a noro vírusok idézték elő.

Ezt több száz beteg vizsgálata és kezelése alapján állapították meg. A diagnózis azonban nem biztos és nem végleges, ezért Montenegró az Egészségügyi Világszervezet segítségét kérte.

Egy 26 éves újvidéki nő montenegrói nyaralása után belehalt a gyomorfertőzés következményeibe, ezért érthető, hogy Szerbiában fokozott figyelemmel kísérik a fejleményeket.

Montenegró hivatalosan eddig tagadta, illetve jelentéktelennek tartotta a nyáron észlelet gyomorfertőzést, most azonban már hivatalosan figyelmeztet: a vélt vírusok által előidézett fertőzés könnyen terjed, ezért hatása láncszerűen növekedhet.

Ez azt jelenti, hogy a montenegrói nyaralásból visszatérőknek és környezetüknek esetleg egy ideig még számolniuk kell a következményekkel: gyomorfájdalmakkal, hasmenéssel, hányingerrel, levertséggel, fejfájással, magas lázzal.

A tüneteket észlelőknek azonnal orvoshoz kell fordulniuk - üzenik az illetékes montenegrói egészségügyi szervek.

Augusztus 23. és szeptember 1. között - tehát mindössze egy hét alatt - 1230 gyomorfertőzéses megbetegedést jeleztek Montenegróban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×