eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

A francia nők termékenysége a legmagasabb az Európai Unióban

2007-ben is emelkedett a francia lakosság lélekszáma, főleg a természetes szaporulatnak köszönhetően. Igaz, az újszülöttek csaknem 52 százaléka már házasságon kívül jön a világra - derül ki a francia statisztikai hivatal által kiadott adatokból.

Az Insee 64,5 millióra becsüli Franciaország lélekszámát a tengerentúli területeken élőket is beleszámítva. Egy év alatt a lakosság lélekszáma 361 ezerrel nőtt. Ebben a legnagyobb szerepet a természetes szaporulat játssza: tavaly összesen 816 500 újszülött jött a világra, miközben az elhalálozottak száma 526 ezer volt. Az intézet becslése szerint az ország területére mintegy 70 ezren vándoroltak be.

A statisztikai hivatal által kiadott közlemény szerint a francia nők termékenysége uniós viszonylatban továbbra is az egyik legmagasabb: tavaly minden 100 nőre 198 gyermek jutott. A kismamák átlagéletkora közelíti a harmincat, ami a kétezres évek elejéhez képest lassú, de fokozatos emelkedést jelent. Külön érdekesség, hogy a 35 év felett szülő nők aránya az összes édesanya körében 21 százalékkal emelkedett.

Az újszülöttek 51,7 százaléka házasságon kívül született, ami nem csoda, hiszen az általános európai trendnek megfelelően Franciaországban is folyamatosan csökken a megkötött hivatalos házasságok száma: 2000-ben még 300 ezer házasságkötést regisztráltak, két éve 274 ezret, tavaly pedig 266 ezret. Ráadásul az adatok azt mutatják: azok, akik házasságkötésre szánják el magukat, igen csak meggondolják a lépést: a vőlegények átlagéletkora meghaladja a 31 évet, a menyasszonyoké pedig a 29-et.

Hódít viszont az 1999 óta hivatalosan is elismert polgári együttélési forma. Eddig összesen 350 ezer pár választotta az életközösségnek ezt a formáját, és számuk évente 25 százalékkal bővül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nagyon furcsa, hogy a Hamász vezetője tűzharcba keveredett

Az izraeli hadsereg közleménye szerint véletlenül sikerült likvidálni Jahja Szinvár Hamász-vezért, de Kis-Benedek József furcsának találja, hogy a szigorúan őrzött férfi tűzharcba keveredhetett. A biztonságpolitikai szakértő nem tartja kizártnak, hogy Irán vagy a Hamász ellencsapást indít.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a fronton Kim Dzsongun katonái, Putyin megfenyegette Ukrajnát – Háborús híreink szombaton

Hamarosan a fronton Kim Dzsongun katonái, Putyin megfenyegette Ukrajnát – Háborús híreink szombaton

Észak-Korea 1500 különleges alakulat katonáját szállította Oroszország távol-keleti részébe, akiket a helyi katonai bázisokon képeznek ki, és valószínűleg bevetik őket az ukrajnai háborúban – közölte pénteken a dél-koreai titkosszolgálat. Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna nukleáris fegyvert hozzon létre – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna nem gondolkodik atomfegyver fejlesztésén, és a legutóbbi jelentésekben a kérdés kapcsán inkorrekt módon értelmezték Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentését – közölte az ukrán elnöki hivatal vezetője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×