eur:
390.91
usd:
366.69
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A legrosszabbra készülnek az éghajlatváltozás miatt

A brit kormány tudományos főtanácsadója szerint a szigetországnak fel kell készülnie arra, hogy belátható időn belül 4 Celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet, ezért meg kell tervezni a szükséges lépéseket.

Az Európai Unió jelenleg arra törekszik, hogy az ipari forradalom előtti szinthez képest 2 Celsius-fokban maximalizálja a felmelegedést. Bob Watson, a brit kormány tudományos főtanácsadója ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy ez egy nagyon ambiciózus, bizonytalanul megvalósítható cél, ezért országának az alkalmazkodási terv kidolgozásánál 4 Celsius-fokos felmelegedéssel kell számolnia.

A globális átlaghőmérséklet ilyen mértékű megváltozásának világszerte katasztrofális következményei lehetnek. A két évvel ezelőtti Stern-jelentés szerint például 4 fokos hőmérséklet-emelkedés esetén a Földközi-tenger vidékén 30-50 százalékkal csökkennek az édesvíz-készletek, az afrikai terméshozamok 15-35 százalékkal visszaesnek, az állat- és növényfajok 20-50 százaléka pedig eltűnhet.

Az Egyesült Királyság esetében az áradások okozhatják a legtöbb gondot, olyannyira, hogy a korábbi tudományos főtanácsadó szerint az ország egyes részeit fel kell majd adniuk, mert lehetetlen lesz azokat megvédeni a tengerrel szemben.

Más szakértők ugyanakkor azért kifogásolják Bob Watson "készüljünk fel a legrosszabbra" felhívását, mert szerintük eleve elfogadhatatlan a gondolat, hogy nem fékezi meg az emberiség a felmelegedést egy alacsonyabb szinten.

A norwichi klímakutató központ egyik professzora például azt mondta: 4 fokos felmelegedésnél már egy egészen más éghajlati rendszer alakul ki, ezért lehetetlen megfelelően felkészülni erre. Az egyetlen megoldás az ilyen mérvű változás elkerülése.

A főtanácsadó, Bob Watson azt is javasolta, hogy Nagy-Britannia járjon élen a szén-dioxid tárolását célzó kutatásokban, az üvegházhatású gáz földalatti elhelyezésével ugyanis mérsékelhető lehet a klímaváltozás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×