eur:
400.96
usd:
367.64
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Először áll jobban John McCain Barack Obamánál

Első ízben fordult elő az idei amerikai elnökválasztási kampányban, hogy a republikánus jelölt demokrata ellenfele elé került a közvélemény-kutatásokban. John McCain előnye ugyan a statisztikai hibahatáron belül van, de figyelemre méltó, hogy Barack Obama korábban orrhosszal vezetett előtte.

Az amerikai elnökjelöltek megítélését naponta követő Rasmussen jelentése szerint John McCain megelőzte Barack Obamát. A legfrissebb adatok szerint a két jelölt egyaránt 44 százalékon állt, ám a közvélemény-kutatók beszámították azokat is, akik "nagy valószínűséggel" az egyik, vagy a másik politikusra szavaznak majd.

A modell így már azt mutatja, hogy az ősz hajú republikánus szenátor egy százalékponttal megelőzi jóval fiatalabb és ezért a média által jobban felkapott vetélytársát. Ez az első alkalom, hogy McCain előnyre tett szer Obamával szemben, amióta utóbbi június elején legyőzte Hillary Clintont, és gyakorlatilag ő lett a demokrata jelölt.

A Rasmussen jelentés azt is felmérte, hogyan tekintenek a vetélytársakra az el nem kötelezett szavazók, és ebből az derül ki, hogy Obama csak 47 százalékuknak szimpatikus, míg McCain 61 százalékuk számára. Saját pártjában McCaint többen támogatják, mint Obamát a demokraták között. És nagyobb az aránya a McCainnel szimpatizálóknak a hagyományos demokrata szavazók táborában, mint az Obamával rokonszenvezőknek a republikánusok között.

Fontos kérdés, kik lesznek az alelnök-jelöltek

Mindez árnyalja a médiában korábban kialakult képet, amely szerint Amerika "kiéhezett az új arcokra és az újfajta politizálásra", és a vegyes etnikumú és kevésbé konfrontatív külpolitikát hirdető Barack Obama könnyedén legyőzi az igazából semmi újat nem ígérő és idősödő John McCaint.

A felmérés szerint az amerikaiak az őket annyira foglalkoztató energiakérdésben is jobban hisznek McCainnek. Korábban világossá vált, hogy külpolitikai kérdésekben is inkább a republikánus jelöltet tartják alkalmasabbnak.

A kampány azonban a nyári szabadságok miatt jelenleg csak félgőzzel halad előre, és a két jelölt stratégái most az fontolgatják: mi az ideális időpont az alelnökjelöltek megnevezésére. Az alelnökjelölt átgondolt kiválasztásával egyik, vagy másik jelölt kompenzálhatja gyengéit, és ezzel megerősítheti a választók bizalmát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet

Hétfőn először ült össze főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottsága, amelynek ülésén úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy a múlt héten nyilvánosságra került HÉV-vonalak ritkítása ügyében a főváros tudna-e segíteni a felszabaduló régi villamosaival.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutatnak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indul a hét. Amerikában Colombus-nap miatt ugyan a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq is nyitva lesz ma, de a kötvénypiacok zárva lesznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×