eur:
388.59
usd:
360.64
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bigámia szerb módra: polgári és egyházi esküvő két férfival

Kiderült, hogy Szerbiában az állam és az ortodox pravoszláv egyház is elismeri, illetve nem tartja törvényellenesnek a bigámiát. Ezzel akkor szembesült a szerb közvélemény, amikor az egyik ismert énekesnő a templomban úgy esküdött meg második férjével, hogy az elsőtől, akivel polgári házasságot kötött, nem vált el.

Amikor 1945-ben a partizánok és a kommunisták átvették a hatalmat Jugoszláviában, különválasztották, és törvényen kívül helyezték az egyházat.

A meglehetősen konzervatív pravoszláv egyház csak az Isten előtt kötött házasságot ismeri el, az állam pedig a polgári házasságot tekinti egyedül érvényesnek.

Erre csak most figyelt fel a szerb nyilvánosság, amikor az egyik ismert turbo-folk énekesnő megesküdött egy pravoszláv templomban második férjével. Az elsőtől viszont nem vált el, akivel polgári házasságot kötött, de a férj egyelőre nem hajlandó válni.

A maffiához közel álló első férjével 5 évig voltak házasságban, aminek nagy részét a férfi német börtönökben töltötte.

A szerb pravoszláv egyház illetékese azt nyilatkozta a sajtónak, hogy semmi kivetnivalót nem lát az énekesnő esküvőjében, hiszen először esküszik templomban, a polgári házasság pedig nem érdekli az egyházat.
Egyetlen akadályt jelenthet, ha a nő terhesen áll az oltár elé, de ebben az esetben ez sem volt probléma, mert a szemmel látható bizonyíték ellenére az eskettető pap nem tett fel kellemetlen kérdéseket.

A szerb sajtó ebből azt a következtetést vonta le, hogy az országban nem törvényellenes a bigámia, és aki úgy gondolja, hogy megéri, az együtt élhet egy templomi és egy polgári házastárssal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfőn egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×