eur:
401.41
usd:
367.39
bux:
0
2024. október 14. hétfő Helén

Megérkezett Hollandiába Radovan Karadzic

Megérkezett szerdán a hollandiai Rotterdamba az a repülőgép, amelynek fedélzetén Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetőt szállították. A hírt a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) is megerősítette.

A légikikötőben helikopterek és gépkocsik várakoztak, hogy Karadzicot az ENSZ fogházába szállítsák, amely a Nemzetközi Törvényszék mellett helyezkedik el. A szerb kormány jelzéseit viselő fehér repülőgépet beállították egy hangárba, elrejtve azt riporterek és tv-kamerák elől, mielőtt bárki kiszállt volna belőle. Innen vitték a háborús bűnöst a scheveningeni börtönbe.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntettek kivizsgálására létesített NT 11 vádpontot fogalmazott meg Karadziccsal szemben. Többek között népirtással, háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják az 1992-1995 közötti boszniai háború idején elkövetett jogsértések, így Szarajevó ostroma és a srebrenicai mészárlás miatt.

A tervek szerint Scheveningenben mindenekelőtt megerősítik a 63 éves Karadzic személyazonosságát, egyúttal tájékoztatják jogairól és átesik egy előzetes orvosi vizsgálaton.

Karadzic letartóztatásáig egy belgrádi külvárosban élt elváltoztatott külsővel, Dragan Dabic álnéven és természetgyógyászként praktizált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×