eur:
389.25
usd:
361.95
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Irán nem hátrál meg a nagyhatalmak elől

Irán folytatja atomprogramját, nem hátrál meg a nagyhatalmak nyomása elől - jelentette ki szerdán, három nappal a Teheránnak adott újabb határidő lejárta előtt Szajed Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője.

"Ha egy lépést teszünk hátrafelé, a pökhendi hatalmak ugyanannyit mennek előre" - mondta az iráni vezető az állami televízióban közvetített nyilatkozatában, utalva a teheráni atomprogramról az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjával - Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína - és Németországgal zajló tárgyalásokra.

A hatok július 19-től számítva két hetet adtak Teheránnak arra, hogy válaszoljon legújabb ajánlatukra, és ezzel elkerülje az újabb büntetőintézkedéseket vitatott nukleáris programja miatt. Ez a határidő szombaton jár le. Oroszország ellenezte az újabb határidő kitűzését, jóllehet maga is úgy vélekedett, hogy Teherán húzza az időt.

"A távlat világos számunkra, tudjuk, hogy mit teszünk és hová megyünk (...) Nem úgy jutunk el oda, hogy nem mozdulunk, hanem azáltal, hogy előremegyünk" - mondta az első számú iráni vezető. "Õk (a nyugati hatalmak) tudják, hogy az iráni nép villanyáram termelésére akarja használni az atomenergiát, de azt mondják, hogy ez a munka képességeket ad nektek, ezért nem engedélyezzük" - folytatta.

"Az iráni nép hasznos tapasztalataira és 30 éves ellenállása eredményeire hagyatkozva nem törődik ezekkel a tárgyalásokkal, és tovább járja a maga útját" - tette hozzá.

Az Iránnal atomprogramjáról tárgyaló hat hatalom átfogó politikai és gazdasági együttműködést ajánlott fel 2006 júniusában az iszlám köztársaságnak arra az esetre, ha hajlandó beszüntetni urándúsító tevékenységét.

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a múlt hónapban mutatta be Teheránnak az ajánlat új, átdolgozott változatát. Az benne az új elem, hogy beiktatnának az egyezkedés folyamatába egy "tárgyalásokat megelőző szakaszt", amelyben Irán vállalná, hogy a jelenlegi szinten tartja (nem bővíti) urándúsító tevékenységét, a hatok pedig lemondanának erre az időszakra arról, hogy szorgalmazzák az Irán elleni szankciók szigorítását.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×