eur:
389.22
usd:
363.79
bux:
68148.29
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Slotának maga felé hajlik a keze

A szlovák kormány mostohán bánik a magyar iskolákkal, és a brüsszeli támogatások döntő részét az északi járásoknak ítélte meg. Az MKP tiltakozik a döntés ellen.

A szlovák régiófejlesztési minisztérium negyvenkilenc iskola felújítását támogatja, a pályázatokon csaknem 1,3 milliárd korona, azaz több mint 10 milliárd forintos támogatást osztottak szét. A támogatások nagy részét az északi régió községei nyerték el.

A régiófejlesztési minisztérium, amely az európai uniós támogatásokat osztja, cáfolja, hogy a pályázati döntéseknél figyelembe vennék, az iskola melyik régióban található, és milyen az oktatás nyelve. Az viszont szembeötlő, hogy a 49 nyertes pályázatból mindössze kettő dél-szlovákiai: egy érsekújvári és a jászfalui szlovák iskola kap támogatást, míg az előző kiírásnál három: egy-egy vágsellyei, nagysurányi és nagykürtösi pályázat bizonyult sikeresnek.

A Magyar Koalíció Pártja szerint nyilvánvaló diszkriminációról van szó. Nem világos, milyen elvek alapján, és kik bírálták el azt a közel ezer pályázatot, amelyek beadói között számos magyar tannyelvű oktatási intézmény is szerepelt.

A brüsszeli pénzeket elosztó vidékfejlesztési tárca a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt irányítása alatt működik. Feltűnő, hogy a pártelnök egykori iskolájának is jutott 275 ezer koronás támogatás.

Slota gyerekkori iskolája más tárcák pályázatainál is rendkívül sikeres, legutóbb például komoly támogatást kapott idegen nyelvi osztályok kialakítására. Ezt a pénzt az ugyancsak a Szlovák Nemzeti Párt által irányított oktatái minisztérium osztotta szét csaknem 90 alap és középiskola között. Ezúttal azonban a 85 szlovák iskola mellett három magyar tannyelvű iskola is kapott némi támogatást.

Szigeti László, az MKP oktatáspolitikai alelnöke, volt iskolaügyi miniszter jelezte: a nyári szünet után a parlament oktatási bizottságában kérni fogja, vizsgálják felül a magyar iskolák számára kedvezőtlen támogatási rendszert. A minisztérium szerint kizárt, hogy bármilyen csalás történt volna, hiszen a pályázatok értékelését, vagyis pontozását szinte teljes mértékben számítógép végzi.

Szlovákiai lapvélemények szerint a vegyesen lakott dél-szlovákiai területekkel a Fico kormány nyilvánvalóan mostohán bánik. A közlekedési minisztérium például még mindig nem döntött a déli gyorsforgalmi út megépítéséről, és egyelőre nem tervezi a Pozsony és Révkomárom közötti fő útvonal szélesítését sem, pedig a közlekedési helyzet, főleg a főváros közelében a reggeli és esti csúcsidőben komoly gondokat okoz az autósoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×