eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Komoly fennakadásokat okoz a Lufthansa sztrájkja

A Lufthansa sztrájkja kedden átterjedt Berlinre is, ahol a műszaki személyzet munkabeszüntetése miatt máris komoly fennakadások mutatkoznak a légiforgalomban. Eddig 70 járatot kellett törölni a sztrájk miatt.

A tegnap kezdődött bérharc csak lassan érezteti hatását, de a szakszervezeti szövetség szóvivője nem hagyott kétséget afelől, hogy megpróbálják a földre teperni a világ egyik legnagyobb légitársaságát.

A munkavállalók érdekképviseleti szerve 9,8 százalékos béremelést követel, míg a légitársaság csupán 6,7-et hajlandó megadni.

A tiltakozó akció tegnap Frankfurtra és Hamburgra összpontosult, de hatása igen csekély volt, és a sztrájk csupán késésekben mutatkozott meg. A Lufthansa alaposan felkészült a szakszervezetbe tömörült mintegy 50 ezer alkalmazottjának munkabeszüntetésére, és átmenetileg több száz személyt alkalmazott az utasfelvétel lebonyolítására, valamint a légikísérők feladatainak elvégzésére.

A technikai ellenőrzésben mutatkozó kiesés áthidalására az Air Berlintől kértek személyzetet, a járatok törlése esetén pedig utasainak más légitársaságok kínálatainak igénybevételét ajánlott fel helyet.

Ma a munkabeszüntetést kiterjesztették Berlinre, Stuttgartra és Nürnbergre is, aminek következtében a főváros két repülőteréről már 14 gép nem tudott felszállni. Országos viszonylatban eddig 70 járatot mondtak le, de - mint a Lufthansa szóvivője hangsúlyozta - a nemzetközi, illetve földrészek közti forgalmat mindenképpen fenn szeretnék tartani.

Utalt arra is, hogy a légitársaság kész az egyezkedésre, a szakszervezet megbízottja viszont megismételte, hogy csak akkor mondják le a sztrájkot, ha a munkaadók eleget tesznek fizetésemelési követelésüknek.

Ferihegyen nincs gond

Nem érinti a ferihegyi járatokat a Lufthansa dolgozóinak a munkabeszüntetése, a német légitársaság Magyarországról induló repülőgépei menetrendszerűen közlekednek - tájékoztatta az InfoRádiót Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×