eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nehézfémeket tartalmazó zagy került Romániában a Csiszla patakba

Nehézfémeket tartalmazó zagy került az esővízzel együtt a romániai Máramaros megyében, Borsabányán a Csiszla patakba, melynek vize a Visó folyón keresztül a Tiszába ömlik. Traian Basescu államfő vasárnap este a gátszakadás helyszínére utazott. Arra kérte az illetékeseket, hogy találjanak technikai megoldásokat a szennyezés megakadályozására.

A környezeti balesetet az okozta, hogy a Borsabányán lévő Colbul elnevezésű derítők gátjai nem bírták visszatartani a nagy mennyiségű esővizet.

Először a magasabb szinten fekvő derítő gátja szakadt át, a szennyezett vizet az alsóbb szinten lévő derítő védőgátja tartotta. Mivel azonban túlságosan nagy víznyomás nehezedett erre a gátra, azon mesterséges rést ütöttek, hogy csökkentsék a nyomást és megakadályozzák, hogy a gát teljes hosszában átszakadjon. Így is nehézfémeket tartalmazó zagy került a Csiszla patakba, amely a Visóba folyik, a Visó pedig a Tiszába.

A román környezetvédelmi minisztérium vasárnapi közleményében hírül adta, hogy vízmintákat vettek a nap folyamán a Csiszla patakból. Böndi Gyöngyike, Máramaros megye prefektusa a Mediafax román hírügynökségnek adott nyilatkozatában óva intett a pánikkeltő nyilatkozatoktól, amelyek szerinte nemzetközi botrányt okozhatnak.

Traian Basescu államfő vasárnap este a gátszakadás helyszínére utazott. Arra kérte az illetékeseket, hogy találjanak technikai megoldásokat a szennyezés megakadályozására.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×