eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Iránnak havi 1 millió tonna búzát kell importálnia a rossz termés miatt

Irán havonta 1 millió tonna búzát importál a 2009 márciusában záródó iráni év hátralevő részében a komoly szárazság miatt, ami visszavetette a hazai kínálatot. Irán 2004-ben bejelentette, hogy önellátóvá vált búzából. Idén azonban igen kemény volt a tél, amit régóta nem tapasztalt szárazság követett.

Erről a Kargozaran című mérsékelt hangvételű iráni napilap számolt be vasárnap, forrásmegjelölés nélkül.

A lap egy másik cikke idézte az iráni mezőgazdasági minisztérium egyik vezető illetékesét, aki azt mondta, hogy Irán már 5 millió tonna búzát vásárolt. Az iráni év márciusban kezdődött, de az illetékes arról nem szólt, hogy az általa jelzett 5 millió tonna importot mikortól számolta.

Pénteken európai kereskedők azt mondták, hogy Irán várhatóan 3 millió tonna malmi búzát vásárol jövő márciusig azon az 5 millió tonnán felül, amiről a múlt hónapban beszélt az iráni kereskedelmi miniszter.

A Kargozaran című lap vasárnap azt közölte, hogy "kormányzati döntés szerint a kereskedelmi minisztérium felhatalmazást kapott 1 millió tonna búza importjára minden hónapban mostantól számolva".

Irán 2004-ben bejelentette, hogy önellátóvá vált búzából. Idén azonban igen kemény volt a tél, amit régóta nem tapasztalt szárazság követett.

A várhatóan jelentős iráni búzakereslet hatására pénteken nőtt a termény ára a chicagói terménytőzsdén (CBOT). A búza legnagyobb forgalmú, szeptemberi határidős jegyzése vékánként (1 véka=36,35 liter) 23,25 centtel (3 százalékkal) 8,11 dollárra nőtt.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×