eur:
389.55
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az RMDSZ lezárta a párbeszédet az MPP-vel az együttműködésről

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) lezárta a párbeszédet a Magyar Polgári Párttal (MPP) a választási együttműködésről - ezt Markó Béla, az RMDSZ elnöke jelentette ki szombaton, Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján. Az MPP alelnöke szerint azonban egy sikertelennek tűnő tárgyalás után nem szabad feladni.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével múlt szombaton folytatott megbeszélésük után jelezték: július 26-ig várnak választ az MPP-től az RMDSZ belső koalícióra vonatkozó javaslatára.

A két szervezet küldöttségei pénteken találkoztak Marosvásárhelyen. A megbeszélés után kiderült, hogy az MPP továbbra is a választási koalíciót szorgalmazza. Ennek kapcsán Markó megismételte: szerinte az MPP nem adott választ az RMDSZ javaslatára, ami annak visszautasítását jelenti. "A politikában fel kell ismerni az esélyeket és a pillanatokat, az MPP viszont nem ismerte fel a számára kínálkozó esélyt" - tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Ugyanakkor rámutatott: az MPP-ben is vannak értékes emberek, akik fontosak a romániai magyar közösség számára. Jelezte: az RMDSZ várja soraiba őket, hogy esetleg jelöltessék magukat a szövetség színeiben képviselőnek vagy szenátornak. Hozzátette: az RMDSZ a lehető legnyitottabban fog viszonyulni hozzájuk.

Markó hangsúlyozta: a továbbiakban Tőkés Lászlóval és az EMNT-vel akarják folytatni a párbeszédet. Az MTI kérdésére, hogy az RMDSZ-nek szándékában áll-e az EMNT-vel a választási együttműködésről tárgyalni, Markó kijelentette: "általános politikai együttműködésről fognak tárgyalni" az EMNT-vel.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az EMNT indíthat-e majd jelölteket az RMDSZ színeiben az őszi európai parlamenti választásokon, Markó elmondta: nyitottak arra, hogy minden olyan személy megméretkezhessen az RMDSZ előválasztásain, aki megfelelő politikai képességekkel rendelkezik.

Az MPP nem adná fel

Nem szabad egy sikertelennek tűnő első tárgyalás után feladni, a Magyar Polgári Párt (MPP) nem utasította vissza a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) együttműködési ajánlatát - mondta szombaton az MTI-nek Árus Zsolt, az MPP alelnöke.

Az MPP továbbra is a "választási koalíciót" szorgalmazza, csakhogy az RMDSZ szerint a választási törvény az effajta koalíciók számára nem öt, hanem nyolc százalékos parlamenti küszöböt állapít meg. Az MPP azt javasolta, hogy forduljanak közösen a romániai állandó választási hatósághoz, és kérjék ki annak véleményét, hogy a két szervezet alkotta választási szövetségre is érvényes-e az "alternatív küszöb". Ez azt jelentené, hogy olyan koalíció is a parlamentbe juthat, amely megszerez hat képviselői és három szenátori mandátumot.

Az MMP részéről jelezték: abban az esetben készek megvizsgálni az RMDSZ-el való együttműködés "egyéb módozatait", ha a választási hatóság kedvezőtlen választ ad az alternatív küszöb érvényességére vonatkozóan.

Árus Zsolt szerint szó sincs arról, hogy pártja visszautasította volna az RMDSZ javaslatát. "Mi azt mondtuk: kérjünk értelmezést az illetékes hatóságtól a törvényről, és amíg az megérkezik, tárgyaljunk tartalmi dolgokról, beszélgessünk, állapodjunk meg" - mondta Árus Zsolt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×