eur:
389.55
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem csak a magyaroknak, a briteknek sincs elég megtakarításuk

Csupán 11 napnyi tartaléka van a britek egyharmadának arra az esetre, ha elvesztik a munkájukat, vagy megbetegednek - derül ki egy felmérésből. Eközben egy átlag szigetlakó havonta átlagosan 423 ezer forintnyi pénzt költ. Két éven belül 2,5 millióra nőhet a munkanélküliek száma az Egyesült Királyságban.

Gyakran elhangzik, hogy nincs elég megtakarítása a magyaroknak, és nem fejlődött ki a befektetési kultúránk. Egy most készült tanulmány azonban rámutat, rengeteg ember táncol kötélen anyagilag az Egyesült Királyságban is.

A Yorkshire Building Society felmérése szerint hatalmas ellentmondás van amögött, amennyit költenek, illetve amennyit megtakarítanak a britek.

2000 embert kérdeztek meg arról, mennyit költenek, és hogy mennyi az elérhető megtakarításuk (a nyugdíj nélkül).

Eszerint átlagban 333,56 fontot, azaz alig kevesebb, mint 100 ezer forintot költenek hetente a britek, beleértve az alapvető kiadásokat (ebbe tartozik a helyi adó is) és a drágább élvezeti cikkeket, szórakozást, de az adósságtörlesztéseket is.

A felmérés szerint az emberek többsége havonta nagyjából ennek négyszeresét, azaz 1445 fontot költ (423 ezer forint), miközben megtakarításuk 2474 font (725 ezer forint), nem számolva hozzá a nyugdíjalapba befizetett összeget. Ez 52 napig elég a "túlélésre".

Ugyanakkor a megkérdezettek 36 százalékának csupán 500 font, azaz 150 ezer forintnyi megtakarítása van nem várt esetekre. Így a megszokott költekezéssel maximum 11 napig tudnának kitartani.

Mindeközben a gazdasági visszaesés miatt egyre több munkaadó gondolkodik leépítésekben, így a munkanélküliek száma 1,6 millióról 2,5 millióra nőhet két éven belül. A Bank of England szerdai közlése szerint a felvételeket már befagyasztották a munkáltatók.

Alig néhányan rendelkeznek olyan biztosítással, ami megvédi őket egy hirtelen pénzügyi összeomlás következményeitől a munkahely elvesztése, vagy betegség esetén. Inkább az életbiztosítások a jellemzőek. Azaz a britek "jobban fölkészültek a halálra, mint a munkanélküliségre vagy a betegségre" - írja az eredményeket összefoglaló tanulmány.

Az emberek egyötöde úgy fogalmazott, fogalma sincs, mit tenne, ha elbocsátanák, vagy tartósan megbetegedne. Többen azt mondták, eladnák az otthonukat, de ez hosszútávra nem praktikus megoldás. Tavaly a eladásra szánt otthonok nagyrészének sokat kellett engedni az árából, és még így is időbe telt, míg vevőre találtak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×