eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Tőrbe csalták a két magyar tűzszerészt Afganisztánban

Az Afganisztánban elhunyt mindkét magyar tűzszerészt, Kovács Gyula posztumusz hadnagyot és Nemes Krisztián posztumusz őrnagyot is tőrbe csalták, a robbantásos merényleteknek ők voltak a célpontjai. Ez derül ki abból a jelentésből, amelyet a parlament honvédelmi bizottságának tagjai a testület szerdai rendkívüli ülésén ismertek meg.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt mondta, a testület ülésén minden párt támogatta, hogy Magyarország továbbra is vegyen részt az afganisztáni újjáépítési misszióban.

Június 10-én a 30 éves Kovács Gyula főtörzsőrmester egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben halt meg, míg a helyére érkező 32 éves Nemes Krisztián százados július 12-én a Kunduzba vezető úton talált robbanószerkezet felderítése közben vesztette életét.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter mindkettejüket hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá, illetve őrnaggyá léptette elő. A közjogi méltóságok és a pártok részvétüket fejezték ki a tragédiák miatt. A miniszter utasította Havril András vezérezredest, vezérkari főnököt, hogy különleges vizsgálóbizottságot hozzon létre. A bizottság múlt kedden indult el Afganisztánba.

A magyar újjáépítési csoport 2006 ősze óta szolgál Baglan tartományban. Az afganisztáni a NATO jelenlegi legnagyobb katonai művelete. A közép-ázsiai országban állomásozó, körülbelül 47 ezres ISAF-(nemzetközi biztonsági erők)csapatokban 250 magyar katona szolgál, közülük kilenc tűzszerész.

Turai Lajos tűzszerész szakértő a tragédiákat követően arról beszélt: gyakorlatilag nem létezik két egyforma házilag készített robbanóeszköz, és az ilyen szerkezeteket jobb azonnal megsemmisíteni, mint nekiállni a hatástalanításuknak.

A szakember, aki több mint húsz éven át rendőrségi tűzszerészként dolgozott, úgy vélekedett: Afganisztánban nem kellett volna közelről vizsgálni a megtalált robbanóeszközt, hanem a rendelkezésükre álló távirányítható robot segítségével egy robbanótöltetet kellett volna elhelyezni rajta, majd felrobbantani.

Havril András vezérezredes, vezérkari főnök szerint a bagláni újjáépítési csoport (PRT) eddig megfelelő biztonság mellett és eredményesen hajtotta végre feladatát, az elmúlt időszakban viszont a délen folyó intenzívebb műveletek miatt az északi tartományban is felerősödött a terrorista tevékenység.

Havril András a honvédelmi bizottság szerdai ülésén felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar tűzszerészek eredményes tevékenysége miatt fokozottabban irányult rájuk a terroristák figyelme.

A vezérkari főnök a jövőre nézve változásként említette, hogy míg eddig a tűzszerészek biztosították a PRT kötelékében dolgozó katonákat, ezentúl nekik kell sokkal nagyobb mértékben figyelniük a tűzszerészekre.

Elmondta, hogy a Magyar Honvédség 2015-ig tartó missziós stratégiáján, így az afganisztáni stratégián sem változtatnak. A tűzszerészeket nem vonják ki a rendszerből, de korlátozzák a tevékenységüket. A vezérezredes szerint a magyar műszaki katonák felkészültsége kiváló.

Szekeres Imre a honvédelmi bizottság szerdai ülése után azt közölte, minden párt támogatta, hogy Magyarország továbbra is vegyen részt az afganisztáni újjáépítési misszióban és nagy az eltökéltség, az elszántság a vállalt békemisszió folytatására.

A miniszter magyar nemzeti érdeknek nevezte, hogy Afganisztánban fennmaradjon a stabilitás és Magyarország továbbra is sikeresen lássa el vállalt feladatát. Hozzátette: a feladatokat úgy kell ellátni, hogy a magyar katonákat felkészítik, biztosítják a szükséges eszközöket és maradéktalanul garantálják számukra az együttműködést a nemzetközi erőkkel.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×