eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Kihallgatták Radovan Karadzicot - képekkel

Õrizetbe vették Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt, az egyik leginkább keresett, több mint egy évtizede szökésben lévő hágai vádlottat, akinek terhére többek között a II. világháború óta a legszörnyűbb európai vérengzésnek tartott srebrenicai mészárlás kitervelését és elrendelését róják.

Európai és amerikai vezetők üdvözölték az intézkedést, amely komoly hatással lehet Szerbia európai uniós csatlakozási törekvéseire és a csatlakozási folyamaton keresztül a szerb belpolitikára is.

Karadzic elfogását Boris Tadic Nyugat-barát szerb elnök hivatala jelentette be hétfő este. Szűkszavú közleménye szerint a szerb biztonsági szolgálatok "az este folyamán azonosították Radovan Karadzic hágai vádlott tartózkodási helyét, megfosztották szabadságától, majd a belgrádi körzeti bíróság háborús bűnök ügyében ítélkező tanácsának vizsgálóbírája elé vezették", összhangban a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésről szóló törvény előírásaival.

A dokumentum nem tett említést az őrizetbe vétel helyéről. A belgrádi bírósághoz közel álló forrásból mindazonáltal ismertté vált, hogy Karadzicot Szerbiában fogták el, a szerb kormányhoz közel álló források pedig egyenesen Belgrádot nevezték meg az őrizetbe vétel helyszíneként.

Belgrádban fogták el?

Karadzicot a Nemzetközi Törvényszék (NT) népirtással, háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja, és nemzetközi körözést adott ki ellene. A volt politikus számlájára írják, hogy a szerb erők az 1992-95 közötti boszniai háború idején, 43 hónapon át ostromolták Szarajevót, több mint tízezer ember életét oltva ki. Karadzicot szintén felelősnek tartják - vádlott-társával, Ratko Mladiccsal, a boszniai szerbek volt hadseregparancsnokával együtt - a közel nyolcezer boszniai muzulmán férfi és fiú életét követelő srebrenicai mészárlásért, emiatt népirtással vádolják.

Rajta kívül az NT még két szökésben lévő vádlottat, Mladicot és Goran Hazic volt horvátországi szerb vezetőt körözi.

Karadzicot másfél héttel az új szerb kormány megalakulása után fogták el. A kormánykoalíciónak a Tadic vezette Nyugat-barát szerb politikai erők mellett Karadzic egykori mentora, Slobodan Milosevic néhai szerb és jugoszláv elnök - szintén hágai vádlott - által alapított Szerbiai Szocialista Párt (SPS) is tagja.

Szerb kormányforrások szerint Karadzicot egy külföldi titkosszolgálattól kapott értesülés alapján hetek óta követték. Elfogásakor nem tanúsított ellenállást, s keddre virradóra Belgrádban meghallgatta egy vizsgálóbíró.Az őrizetbe vételt hírügynökségi értékelés szerint úgy időzítették, hogy a lehető legnagyobb hatást érje el: az Európai Unió (EU) tagállamainak külügyminiszterei kedden ülnek össze, hogy megvitassák a kapcsolatok szorosabbra fűzését a Nyugat-barát erők vezette új szerb kormánnyal, s a tervek szerint ugyanezen a napon az új kabinettel való ismerkedés jegyében Belgrádba látogatott volna az NT főügyésze.

Serge Brammertz szerb kollégáitól kapott tájékoztatásra hivatkozva hétfő éjszaka megerősítette és üdvözölte Karadzic kézre kerítését, de szóvivője útján jelezte: látogatását későbbre halasztja, s Hágából követi figyelemmel a vádlott kiadatásával kapcsolatos fejleményeket.

Karadzic őrizetbe vétele az egyik fő feltétele - az NT-vel való, Belgrádtól elvárt maradéktalan együttműködés részeként - Szerbia és az EU kapcsolatai szorosabbra fűzésének, amely az új szerb kormánynak egyik fő célkitűzése.

Az Európai Unió üdvözölte is Karadzic kézre kerítését. Nicolas Sarkozy, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország államfője közleményben mély elégedettségének adott hangot a történtek miatt. Sarkozy szerint Karadzic régóta várt elfogása világosan tanúsítja, hogy az új belgrádi kormány eltökélt az EU felé történő közeledés.

Olli Rehn, az EU bővítési biztosa mérföldkőnek nevezte a történteket Szerbia és az NT együttműködése, illetve nagyon jelentős fejleménynek Szerbia EU-integrációs törekvései szempontjából.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és az Egyesült Államok szintén üdvözölte Karadzic elfogását. A washingtoni Fehér Ház közleményében úgy vélte: a volt boszniai szerb politikai vezető őrizetbe vétele az igazságszolgáltatás legszebb módja a jugoszláv utódállam által elszenvedett vérengzések áldozatai számára.

Tiltakoznak az ultranacionalisták

A szerb belügyminisztérium közölte, hogy a rendőrség nem vett részt a hágai vádlott elfogásában. A tárcát Ivica Dacic, az SPS jelenlegi elnöke vezeti. Slavica Djukic Dejanovic szocialista párti szerb parlamenti elnök Karadzic elfogására reagálva kijelentette, hogy a nemzetközi és a szerb törvényeket is tiszteletben kell tartani. Az SPS közleményében leszögezte: az NT-vel való együttműködésnek kétirányú folyamatnak kell lennie, nem korlátozódhat a hágai vádlottak kiadatására.

Szerb ultranacionalisták kisebb csoportjai keddre virradóra Belgrádban békés tüntetéseken tiltakoztak Karadzic elfogása miatt.

Miroslav Lajcák, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője üdvözölte az őrizetbe vételt, és ugyanígy tett a háromfős - muzulmán, horvát és szerb tagból álló - boszniai kollektív államfői testület elnöklő elnöke, a muzulmán Haris Silajdzic és a testület horvát tagja, Zeljko Komsic is. A boszniai szerbek közül az első megszólalóknak, Karadzic feleségének, illetve a Karadzic által alapított boszniai Szerb Demokrata Párt jelenlegi elnökének, Mladen Bosicnak a szavai megdöbbenést tükröztek.

Szarajevóban hétfő éjszaka az utcára sereglett muzulmánok örömujjongásban törtek ki Karadzic elfogásának hírére, a gépkocsik szakadatlanul dudáltak, a boszniai állami rádió pedig részleteket sugárzott Karadzic háborús időkbeli beszédeiből. A boszniai szerb televíziók a B92 belgrádi tévécsatorna adását vették át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, mit várnak a mesterséges intelligenciától a cégek pénzügyi vezetői

Kiderült, mit várnak a mesterséges intelligenciától a cégek pénzügyi vezetői

A PwC által megkérdezett pénzügyi vezetők 66 százaléka idén már úgy gondolta, hogy a mesterséges intelligenciának jelentős hatása lesz a vállalati folyamatokra a következő három évben. Egy évvel ezelőtt még jóval kevesebb, alig valamivel 50 százalék feletti volt ez az arány. Az InfoRádió Balogh Zoltánt, a PwC számviteli tanácsadás igazgatóját kérdezte.

Fagypont és 20 fok közötti kanyarok: időjárás a jövő héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×